През 2015 година БСП имаше 60 общински кметове и 900 съветници, а сега има възможост за много голямо разширяване на влиянието си. Това съобщи на пресконференция в пресклуба на БТА в Шумен, лидерът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев, който подкрепи кандидатите за кметове и общински съветници от "БСП за България" в област Шумен.

Станишев се включи активно в кампанията на БСП за местните избори. Обиколката му през последните няколко дни започна от участие на международен форум в Букурещ, и продължава Русе, Видин, Шумен и Пловдив. В пресконференцията в Шумен днес участваха зам.-председателят на общинската структура Тодор Тодоров и Димитър Дъбов, член на националния съвет на БСП.

"Местните избори са важни от гледна точка на представянето на БСП на парламентарните избори, които предстоят. Ако спечелим местните избори, имаме всички шансове да спечелим парламентарните", каза Станишев. Той допълни, че кампанията за местните избори се изкривява от съществените въпроси като начина на функциониране на общините, обществените услуги, европейски проекти и националната политика за справяне с демографския проблем.

"Един от критериите за оценка на изборите ще бъде броят на кметове и съветници, но ние трябва да се борим за паритет с ГЕРБ в Националното сдружение на общините и да се борим за управлението на това сдружение, като организация, която комуникира с институциите и с изпълнителната власт и поставя ребром въпросите на местната власт, каза още Сергей Станишев.

Той обърна внимание на кандидата за кмет от "БСП за България" на областния град Шумен Венцислав Венков.

"Кампанията му е насочена към прагматични решения за икономика и създаване на работни места, което е най-важното", отбеляза Сергей Станишев.

"Ние имаме амбициите да спечелим в четири общини - това са Шумен, Нови пазар, Велики Преслав и Каспичан. Нашите кандидати навсякъде са добре разпознаваеми, с добър професионален опит и добре посрещнати от гражданите на съответните общини", обяви Тодор Тодоров.

Снимка: Фейсбук страницата на Сергей Станишев

"И тук, както и в цялата страна, БСП има историческа мисия - да разгради порочния модел на управление на ГЕРБ там, където има най-голяма нужда - в местната власт. И да събори всички пирамиди на зависимости на това управление. Непростимо е да пропуснем този шанс, още повече, че сега ГЕРБ е в много по-слаба кондиция, отколкото през 2015 г. Те са изчерпани. БСП е последователна и предвидима политическа сила. На евровота поискахме предсрочни избори в страната. Пътят към спечелването на следващи парламентарни минава през сериозна битка и успешно представяне на местния вот", написа по-късно Станишев на официалната си страница във Фейсбук.

Снимка: Фейсбук страницата на Сергей Станишев

Ето какво още сподели той:

В кампанията до момента правят впечатление няколко неща: тишината - липсата на политически послания, на политики и визия за местното самоуправление. Няма национален дебат накъде вървят българските общини, как да се привлекат инвестиции към тях, кои са приоритетните проекти за еврофинансиране, как изграждаме свързаността - дигитална и транспортна. Партиите представиха платформи, но те останаха само на хартия. Няма сблъсък на идеи.

БСП винаги е представяла сериозни политически послания в кампаниите си. Затова си мисля, че в настоящия политически вакуум, точно нашата партия трябва да представи цялостната си визия в национален сблъсък за политики. Гласуването след две седмици е в пряка връзка с подобряването на живота на хората, с инфраструктурата, с грижата за децата и младите хора, за възможностите за бизнеса. В най-бедната държава в ЕС именно социалните послания могат да предложат решения за спиране на миграцията - от малките към големите градове и към София, и на най-страшната - към чужбина. В оставащите седмици можем да постигнем много по-сериозно уплътняване на образа на БСП. Със силно национално присъствие и политика.

Снимка: Фейсбук страницата на Сергей Станишев

За пореден път се наблюдава опит кампанията да се превърне в цирк, а политици си позволяват недопустимо поведение с цел да принизят надпреварата до скандали и груби коментари. Така се отвлича вниманието от основната битка и се прави заслон на ГЕРБ и техните кандидати, които са с изчерпан потенциал и вериги от зависимости. Идеята е хората отново да бъдат отвратени и да не отидат до урните, а изборите да бъдат решени служебно с организиран, корпоративен и купен вот.

Доброто представяне на БСП на тези избори означава и постигането на паритет с ГЕРБ в Управителния съвет на НСОРБ. Така беше през 1999 г. и БСП извоюва председател на Сдружението в лицето на Костадин Паскалев. Тогавашният резултат на изборите освободи от страха мнозина и предпостави изхода от парламентарните избори през 2001 г. Доброто представяне на левицата през 2003 г. проправи път за парламентарната победа през 2005 г. През 2007 г. ГЕРБ тръгна на поход към властта точно през местните избори и спечели националните през 2009 г. Това показва колко ключови са тези избори. Кандидатите ни по места са смислени и успешни хора, но е нужно и много сериозно осмисляне и подкрепа от страна на Националния предизборен щаб на нашата партия.