Истинската причина за протестите е, че хората изпитват затруднения, нямат повече търпение и е наранено чувството им за справедливост. Това каза президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Сергей Станишев в интервю за Нова телевизия.

Той обаче бе категоричен, че БСП трябва ясно да се обозначи като алтернатива.

"БСП не бива да участва в сделки и договорки. Има три сценария за изход след протестите. Първият е създаването на така наречен експертен кабинет. Той няма капацитет и доверие. Вариант 2 е извънредни избори. Вариант 3 - ако не мине, ГЕРБ да карат на инат до редовните избори", каза бившият премиер на България.

По думите му, всеки е в правото да иска всякакви оставки.

"Вчера видях най-различни плакати. Лични, групови. Има и такива, които пряко сочат капитализма като основна причина за неравноправието. Гледам в повечето европейски страни бюджетите влязоха в дефицити. В България за май сме в излишък. това означава, че мерките на правителството не дават резултат. И това оголи нервите на хората и тяхната чувствителност. Ние искаме да бъдем алтернатива на ГЕРБ. Хората протестират срещу този модел на силово управление, управление на зависимости. Управление, при което една партия изгради серия от зависимости", коментира Станишев.

"Видях изявление на някои хора, че едва ли не Борисов и Пеевски са опитали да съберат Националния съвет. Това, което тези 79 души - 40% от Националния съвет, искахме, е да се приеме позиция. Това е най-ясната позиция, изразявана в последните десетина дни от страна на БСП. Казва се - подкрепяме протестите, те трябва да бъдат мирни, да не се допускат провокации. Но се казват и много други неща - да се подкрепи вотът на недоверие. Но досега не се каза и най-важното - ние сме против в рамките на този парламент чрез договорка и сделка да се формира ново правителство. Най-честното е да се върви към избори", каза още той.

Той каза още, че позицията нито на БСП, нито на голяма част от протестиращите, не се определя от интересите на Васил Божков, които иначе са видни и той ги заявява открито.

"Хората имат основание да протестират, живеят много тежко. Нека бъдем по-смирени и да предложим изход. БСП го предложи още преди протестите - вот на недоверие. Най-честният подход са избори. Не е вярно, че служебен кабинет ще счупи държавата, просто е много кратък периодът. През есента ситуацията в Европа ще се влошава икономически. Това правителство няма капацитетът да разработи истински социален план. Много шум се вдигна - 60-40, 80-20... А всъщност - нищо.", продължи Станишев.

По думите му, социалистите ясно са заявили на чия страна са - на страната на протестиращите.

"Който предложи достатъчно убедителна промяна, достатъчно дълбока, той ще спечели доверието на хората. Затова съм притеснен, че ние в БСП повече се занимаваме с вътрешни въпроси. Искам да видя БСП да се мобилизира и да се превърне в истинска алтернатива. Трудно виждам сътрудничество с ДПС, защото за всяко едно партньорство и сътрудничество винаги ние плащаме цената. Важното е да си извлечем поуките от предишни коалиационно формули и подходи. За да не плати пак цената БСП. И най-важното - да свършим работа за хората. Хората имат нужда от промяна, България има нужда от промяна", заяви още Сергей Станишев.

Той призна, че при кабинета "Орешарски" желанието да се извади ГЕРБ от властта е било толкова голямо, че се "случиха грешки и платихме висока цена".

На въпрос за позицията за оставка на Иван Гешев Сергей Станишев каза: "След това, което се случи с побоя преди два дни, незабавно трябва да подаде оставка вътрешният министър. Тогава Борисов подаде оставка, защото бяха бити хора. Всички видяха как един младеж беше влачен. Не бива да се допуска да се окървави протестът. Не това е целта на хилядите, които протестират."

Той анализира и ролята на пандемията за излизането на хората на улицата. "Не трябва да се пренебрегва и това. Блокирането на икономиката - както в другите страни, така и в България. Десетки хиляди загубиха работа, стотици хиляди живеят с намалени доходи.

Тази ситуация води до оголване на всички нерви, изключителна чувствителност към всеки повод. И ако хората преди игнорираха редица нередности, свързани с управлението, сега нямат тази търпимост. И хората имат всички основания за това, заключи бившият премиер.