Лидерът на европейските социалисти и евродепутат от левицата Сергей Станишев подкрепи Елена Йончева. Пред bTV той заяви, че ГЕРБ не могат да победят Йончева в битката на тема корупция.

"На последния Конгрес на БСП призовах да я подкрепят. Познавам Елена и знам що за човек е, сигурен съм, че съдът ще се произнесе справедливо по този въпрос. Грешката на ГЕРБ е, че в продължение на 10 години водят битка с Елена Йончева на тема корупция, това е обречено на загуба за тях. Хората няма да им повярват", коментира Станишев.

Лидерът на европейските социалисти не отговори еднозначно дали иска да води листата на БСП за предстоящите евроизбори. Той допълни, че БСП при този вот постига по-слаби резултати от другите избори - местни и парламентарни. По думите му това означава, че не трябва да се създават вътрешнопартийни конфликти, а трябва да се изведе силна програма и листа, която ще убеди хората да ги подкрепят.

"Аз съм водил много европейски кампании, знам къде са ни слабостите и затова казах на Конгреса на БСП, при това изравняване на силите между БСП и ГЕРБ, за да постигнем победа, трябва да знаем, че залогът е много по-голям от тези 17 човека, които ще бъдат избрани. Залогът е дали ще се отиде към предсрочни избори, какви ще бъдат нагласите за местните избори, това е тест. Оттам ще тръгнат много процеси. Ние не бива да излъчваме сигнали за спорове, всичко може да бъде направено умно, за да се мобилизират нашите избиратели", коментира евродепутатът.

По-рано днес Елена Йончева подкрепи Сергей Станишев да води листата на БСП за евроизборите.

Сергей Станишев заяви, че го тревожи за стила на правене на политика в България. "Трябва да има остри сблъсъци по политики, но чисто човешки е добре да се спазва добрият тон, защото нашата политика започва да прилича на кръчмарска разправия, което само може да отврати хората", каза лидерът на европейските социалисти и допълни, че има за какво да се спори с ГЕРБ и ЕНП.

Станишев допълни, че евроизборите не са атрактивни за българските избиратели и не само, но хората трябва да започнат да се интересуват повече от процесите в Европа. Той посочи, че партията на европейските социалисти ще се бори за въвеждане на регулации над големите корпорации.

"Регулации трябва да има, това е огромно поле, в което се движат гигантски потоци от информация и никой не носи отговорност за истина, лъжа, дори в морален план. Регулация трябва да има при големите корпорации по отношение на данъчното облагане - европейските социалисти сме предложили да има т.н Данък ГАФ ("Гугъл", "Амазон", "Фейсбук"), които плащат много по-ниски данъци, отколкото обикновена нормална фирма, използвайки вратичките в законодателството на държавно ниво", каза той.