Юристите се обединяват около мнението, че няма проблем дневният ред на конгреса на БСП в неделя да бъде допълнен с точка за избор на нов лидер, каза Нинова. Тя посочи, че остава въпросът за лидерския дебат да бъде решен на самия конгрес на 18 октомври, предаде БТА.
По думите на Антон Кутев промени в Изпълнителното бюро ще има, но това ще бъде след конгреса на партията. Разбира се, че ще има промени, според мен, те ще бъдат доста сериозни, но това си е работа на председателя който и да е той, коментира Кутев. Той изтъкна, че промените могат да станат факт на някое от първите заседание на Националния съвет след конгреса.
Два дни преди 47-мия конгрес на БСП Националният съвет прие политическа декларация и резолюция, които ще бъдат гласувани на форума, предаде "Фокус".
Политическата декларация бе приета единодушно от съвета, каза Нинова. В нея са направени две допълнения по предложения от зала - да се отбележи, че в последната една година от управлението правителството взе спешни мерки за подобряване на работата, че е отбелязан напредък и че това е оценено от Европейската комисия. Второ – в частта, в която се прави оценка на сегашното управление за дясна авторитарна и популистка партия ГЕРБ да се добави, че тя реално управлява в коалиция и с пълната подкрепа на ксенофобската партия „Атака”, каза Нинова.
В декларацията се признава, че партията е претърпяла най-тежкото си изборно поражение, като най-тревожното е, че и след изборите доверието към БСП спада драстично, предаде БГНЕС. Според документа главната причина за загубата на доверие към партията е коалиционното управление и впечатлението, което то е създало у избирателите, че се обслужват предимно интересите на тесен кръг лица.
БСП признава, че по време на управлението си са били формирани сфери на икономическо влияние чрез заемането на постове и длъжности, както в държавното управление, така и в партията. Била влошена и комуникацията не само с гражданите, а дори и с членовете на партията.
Дълбочината и характера на кризата в БСП в момента са такива, че може да станат необратими, пише още в декларацията. Организационният живот продължи да се влошава, концентрацията на партийна власт да се увеличава, а ръководството в центъра и по места да се затваря главно сред актива, се казва още в документа.
Признава се и, че в условия на криза БСП не е откроила ясно облика си, който да защити лявата алтернатива, която да отстоява интересите на хората на труда и десетките хиляди опитващи се да развиват малък и среден бизнес. Не гарантирахме достъпно и качествено здравеопазване, недостатъчно защитихме интересите на земеделските производители.
Според официалната позиция на партията управляващата партия в момента се опитва да наложи своя авторитарен модел и върху държавното управление и последователно осъществява действия за овладяване на всички лостове на властта.
Приетата от Националния съвет резолюция утвърждава основните насоки за дейността на левицата. Очаква се документът да бъде одобрен и от близо 800-те делегати на конгреса.

Вижте снимки