Груев каза, че у нас се подслушва прекомерно и в голяма част от случаите СРС-тата се ползват като единствено средство за събиране на доказателства.

Според него не е нормално министърът на вътрешните работи да дава решение за СРС-та, тъй като той участва пряко във властта. Според разпоредби на ЕС той трябва да докладва на обществото за дадените разрешения за СРС. Освен това трябва да уведомява онези, срещу които е използвано СРС. Това става след приключването на подслушването и когато няма риск за обществото.

От 2008 до 2009 г. у нас просъществува специалното бюро за СРС. При идването на ГЕРБ на власт парламентът го закри и на негово място създаде подкомисия към правната комисия в Народното събрание, коментира председателят на ВКС.

„Очевиден факт е, че имаме проблеми с използването на СРС-тата, с които се занимаваме периодично от 2000 г. от прословутата афера „Филчевгейт", та до днес", заяви Груев пред bTV.

За миналата година тези разрешения са били 12 177, от които близо 5560 са от Софийския градски съд, спецсъдът се отчита с 679. За сравнение, за 2012 г. в САЩ са дадени 2370 разрешения.

Нужно е да се създадат други средства за подслушване и качествена експертиза, да се прилага модерна техника, а контролът над СРС-тата да е независим, уточни Груев.

Заместникът на Груев Красимир Влахов представи резултатите от проверките в апелативните съдебни райони за случайното разпределение на делата в съдилищата. Тя показва, че нарушения в този аспект не са налице, а делата се решават в разумни сокове. Проблем обаче все пак има и той е, че се образуват дела по нередовни или недопустими жалби, за което вина носят и окръжните съдилища.