"Дори не мога да се досетя как могат да бъдат декласифицирани СРС", каза Маркова, попитана дали при разсекретяване на информация е необходимо съгласието на трети лица, "прихванати" при телефонните разговори, предаде БТА. Помолена да уточни дали това означава, че само малка част от "Галерия" може да се оповести, тя отговори, че със сигурност няма как да бъде декласифицирана тази част от доказателствата, които са добити със СРС.
Маркова посочи, че становището на ДКСИ по питането на на парламентарната комисия за контрол върху ДАНС кой, как и по какъв начин може да декласифицира информация, представляваща държавна тайна, е, че това може да става по преценка на председателя на ДАНС и в момента, в който той реши.
На въпрос дали Иван Костов е изнесъл класифицирана информация в нарушение на закона, Маркова отговори, че ДКСИ няма правомощия за пряк контрол върху службите за сигурност и обществен ред, а това е в компетенциите на ДАНС. Лидерът на ДСБ е проверяван в парламента дали е изнесъл поверителна информация, споменавайки имената на трима журналисти, свързани с "Галерия".
Цвета Маркова бе в парламента заради обсъждането на отчета на ДКСИ, който бе приет на закрито заседание. Тя съобщи, че депутатите са имали въпроси към нея, свързани със законови промени за оптимизиране на работата и взаимодействието между държавната комисия и службите за сигурност и обществен ред, предаде БГНЕС. От Комисията са направили две предложения, едното от които е свързано с индустриалната собственост – да бъде дадена възможност да се проучват чуждестранни граждани, което би подпомогнало обмена между България и други държави, заяви Маркова.
Почти всички министри вече имат издадени сертификати за работа с класифицирана информация в рамките на Европейския съюз, а всеки от тях има сертификат за работа с класифицирана информация за НАТО.
Към момента остава открит въпросът кой контролира ДКСИ, коментира лидерът на РЗС Яне Янев и председател на Парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и етика.
Той припомни предложенията на председателя на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов, според когото тази дейност трябва да се следи от неговата комисия. От своя страна депутатите от комисията, на която Янев е председател, могат да правят проверки при сигнали за корупция и конфликт на интереси, но за да стане това, се минава през специална процедура, допълни Янев. На първо място комисията трябва да изиска информация от съответните институции и след констатиране на нарушения и се направи изслушване на тези, които са замесени в сигнала, обясни лидерът на РЗС. Ако тогава се установи разминаване между обясненията и постъпилата преди това информация, чак тогава депутатите от комисията могат да направят проверка.