Още двама души са задържани при акцията на Антикорупционната комисия и прокуратурата в спортното министерство днес, след като по-рано във ведомството бе арестуван главен експерт, обработващ проекти в услуга на федерациите.

Според източници на БНТ става дума за главния експерт Иван Иванов. От прокуратурата не отрекоха информацията. Неофициално вторият задържан пък е бащата на експерта, също с имена Иван Иванов. Той е старши треньор на националния отбор по вдигане на тежести.

За третия задържан все още няма повече информация. 

От държавното обвинение не отрекоха и че изнудваният е президентът Федерацията по вдигане на тежести Ариф Маджид.

У нас през следващата година предстои Европейско първенство по вдигане на тежести.

Президентът на Федерацията по вдигане на тежести Ариф Маджид, за когото се предполага, че е бил изнудван

Снимка: Българска федерация по вдигане на тежести

Сигнал за искания подкуп е бил подаден в Антикорупционната комисия, която е започнала разследването.

По-рано министърът на младежта и спорта Димитър Илиев коментира, че ведомството му съдейства на разследването и че там "няма място за рекет". 

"Това, което аз имам като информация е същото, което има и в медиите. Днес е имало акция на КПКОНПИ и прокуратурата и е задържан служител на Министерството на младежта и спорта за огромна сума за подкуп. Ръководството на ММС е оказало пълно съдействие на разследващите органи". 

Аз изключително се радвам и искам да използвам повода да поздравя службите, че са заловили лицето, тъй като в Министерството на младежта и спорта няма място за рекети".

Пред NOVA министър Илиев добави, че не знае каква е схемата, която се разследва. 

"Не, не съм имал такава информация, аз съм на път и момента, в който кацнахме, разбрахме за това. Знам, че от доста години работи в министерството", добави той.

"Поискан е този подкуп от шеф на спортна федерация с цел да се допуснат 1 200 000 лв. за организиране на европейско първенство и да не бъдат спирани бъдещи финансирания на съответната федерация по спорт", съобщи по-рано прокурор Христо Кръстев.