Висш служител на Министерството на младежта и спорта е задържан за корупция днес по обяд при акция на Софийската градска прокуратура и Антикорупционната комисия, съобщиха БТА и БНТ, позовавайки се на прокуратурата. 

В чиновника са открити 62 000 лева, като банкнотите са били предварително белязани, уточниха от държавното обвинение. Образувано е досъдебно производство за подкуп.

От Софийска градска прокуратура потвърдиха за ареста и обявиха, че по случая е образувано досъдебно производство след сигнал за подкуп, подаден в Комисията за противодействие на корупцията.

Арестуваният е работил в Дирекция "Финансиране" на министерството. 

Според сигнала подкупът е поискан от шеф на спортна федерация с цел да се допусне финансиране от 1,2 млн. лв. за организация на европейско първенство и да не се препятства бъдещо финансиране на федерацията, каза заместник градският прокурор и говорител на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев.

По информация на "По света и у нас" става въпрос за Българската федерация по вдигане на тежести. "Не може да потвърдим, но и не можем да отречем", коментираха от прокуратурата. Отказаха да потвърдят и дали неговото име е Иван Иванов.

За момента служителят на Спортното министерство е задържан за 24 часа. Извършват се огледи на място, претърсвания, обиски и разпити на свидетели за "действаща схема" в министерството.

Възможно е да бъдат задържани още лица.

В понеделник разследващите ще представят повече подробности по казуса. Тепърва ще става ясно дали ще му бъдат повдигнати обвинения.

ММС: Оказваме пълно съдействие на разследващите

В отговор на медийни запитвания във връзка със задържането на служител на Министерството на младежта и спорта Ви информираме, че ръководството на ММС оказва пълно съдействие на Софийска градска прокуратура и на Комисията за противодействие на корупцията. Задържаното лице е на експертна длъжност в дирекция на ММС и няма никакви ръководни функции.

Допълнителна информация по случая ще предоставят разследващите органи, добавят от министерството.

Пред БНТ министър Димитър Илиев обясни какви са правомощията на задържания:

"Като на всеки друг експерт в министерството - обработва проекти, работи в услуга на федерациите и аз изключително се радвам и искам да използвам повода да поздравя службите, че са заловили лицето, тъй като в Министерството на младежта и спорта няма място за рекети".