"Знаем, че е напълно неясно дали ще постигнем примирие с тези разговори. Не знаем дали това ще стане днес или ще бъдат нужни допълнителни разговори", каза Меркел пред репортери в Берлин, преди да замине за Москва, където по-късно днес ще се срещне с руския президент.

"Не знаем дали тези разговори в Москва днес ще бъдат кратки или дълги, нито дали ще са последните. Можем само да се опитаме да направим това, което е по силите ни, за да решим този конфликт и особено за да спрем кръвопролитията", заяви Меркел и отбеляза, че "ситуацията е променлива", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Тя отхвърли твърденията, че е повдигнала въпроса за териториални отстъпки, като каза:
"Като германски канцлер никога не бих се замесила в териториални въпроси, прескачайки ръководителя на друга страна - в случая Украйна."

Френският президент Франсоа Оланд заяви на свой ред, че заедно с Ангела Меркел отиват в Москва, за да се опитат да постигнат споразумение с Владимир Путин за решаване на кризата в Украйна, съобщиха Франс прес и Ройтерс, на която се позова БТА.

"Всеки осъзнава, че първата стъпка трябва да бъде прекратяване на огъня, но това не може да е достатъчно и трябва да се постигне цялостно уреждане", посочи Оланд пред журналисти, преди да замине за Москва.

Снощи той и Меркел се срещнаха в Киев с украинския президент Петро Порошенко.

Германският канцлер и френският президент не огласиха подробности по съдържанието на предложенията си, за да не навредят на "тънката" дипломация, която изисква въпросът, отбеляза Ройтерс.

Разбра се, че новият мирен план за Украйна на Меркел и Оланд предвижда определено равнище на децентрализация на Донбас.
 
"В основата на преговорите стоят 12-те точки от договореностите от Минск, постигнати през септември 2014 г., се казва в изявление на германското правителство.

Вчера говорителят на Путин - Дмитрий Песков, заяви, че Меркел, Оланд и Путин "ще обсъдят какво могат да направят трите им страни за постигане на възможно най-бързо прекратяване на гражданската война в Югоизточна Украйна, която значително се е изострила в последните дни, водейки до многобройни жертви".

АНКЕТА: Ще има ли политическо решение кризата в Украйна?