Общо 47 374 са подадените онлайн заявления за гласуване извън страната, сочи справка на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).

В полунощ изтече срокът за подаване на заявленията. Данните на ЦИК сочат, че те са около 3 хил. по-малко спрямо изборите на 2 октомври м. г. и почти двойно спрямо тези на 4 април 2021 г., когато броят на подадените заявления достигна рекордните 88 хиляди

Очаквано и сега най-много електронни заявления са постъпили от Турция - 28 286, Обединеното кралство - 3343, Германия - 3285, САЩ - 2081, Испания - 1602, Италия - 1072. Цифрите показват, че намалява интересът при подаването заявления за гласуване в Западна Европа, особено в държави с много български емигранти като Великобритания, Германия, Австрия.

Българските граждани, които не са подали заявление за гласуване извън страната в определения срок, обаче, могат да гласуват в секция, в държава и място по техен избор. При гласуването те подават пред Секционната избирателна комисия (СИК) декларация по образец (Приложение № 29-НС от изборните книжа), че отговарят на условията да избират и че не са гласували и няма да гласуват на друго място. Така избирателна активност зад граница може да нахвърли броя на подадените заявления.

Със свое решение от 10 февруари комисията обяви списъка на местата извън страната, където на проведени в последните 5 години избори е имало секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.

До 11 март ЦИК ще реши окончателно в кои държави и колко избирателни секции ще бъдат отворени зад граница за вота през април.