Ще продължи политиката от последните две години, когато управляваше “Борисов 2”. Но сега екипът ще бъде по-обединен и по-цялостен. Преди “Реформаторите” внасяха доста шум в системата. Сега мисля, че в кабинета ще бъдат много по-единни.

Това коментира специално за Дир.бг социологът Васил Тончев от "Сова Харис".

Направен е сериозен опит в рамките на възможното да се направи кабинет, който да е екипен. На “Обединените патриоти” са дадени ресорите в социалната политика и Министерството на икономиката, където имат и вицепремиерски пост. За първи път при третия проект, който Бойко Борисов реализира като премиер, ГЕРБ има пълна експертна възможност.

“Подводният камък” за бъдещото правителство ще бъде социалната политика и заетостта в страната като съдържание и като стандарт. А се очаква бъдещата политика на кабинета да бъде на стагнация, икономии и твърда финансова дисциплина, което не открива сериозни възможности за растеж. Финансовата стабилизация е хубаво нещо, но не е достатъчна при ниското ниво на доходите в страната и ниския стандарт, при който живеем. Това ще бъде основната сфера, в която това правителство ще трупа негативи за в бъдеще, прогнозира Тончев.

Лиляна Павлова не е номинирана за министър на регионалното развитие и благоустройството, според мен, заради последния скандал около магистрала “Марица”.
Но тя е достатъчно доверен човек на премиера, така, че той ще продължава да разчита на нея. А и новият й пост е доста по-отговорен.

Не мисля, че в Европа ще има проблеми, че ГЕРБ ще управлява с “Обединените патриоти”. Това е трети кабинет на един и същи премиер. През това време Борисов успя да изгради добри мостове най вече с Европейската народна партия. Така, че това ще бъде изгладено, смята Тончев.

Дали кабинетът ще изкара пълния си мандат, ще се реши през първата година от управлението му. Много ще зависи как ще премине председателството ни в ЕС през 2018 година, как България ще успее да си “изиграе картите”. През тази година правителството ще има добър комфорт, защото съвсем естествено е нацията и общественото мнение да бъдат обединени през това време, коментира шефът на “Сова-Хрис” Васил Тончев пред Дир.бг.


Васил Тончев е роден в София. Завършил е философия с профил социология в СУ „Климент Охридски”. Работил е като психотерапевт, бил е научен сътрудник в Института за изследване на младежта, след това научен секретар в Националния център за изследване на общественото мнение. Създава собствена социологическа агенция „Сова-5”, която след това придобива и търговската марка „Харис”.