С почти пълно единодушие съветниците в Столичния общински съвет се отказаха да правят четвърти опит за избор на председател. Само с един глас "против" политическите групи взеха решението, че ще се съберат на следваща среща на 18 декември от 10 часа. Уточнено беше, че юридически това не е ново заседание, а все още всичките им събирания през последния месец са в рамките на първото заседание на СОС след учредяването му.

Датата беше уточнена в неофициални разговори в кулоарите на почивката, а официално предложена на сесията от лидера на групата на БСП Иван Таков. Преди това имаше предложени други три дати за провеждане на заседанието, но все с единствения аргумент през това време да се проведат преговори и политически консултации. Идеята на отлагането на опита за избор днес беше споделена от всички политически формации с разбирането, че той отново ще бъде ялов.

Пръв кметът Васил Терзиев се обърна с апел към съветниците да намерят заедно политическото решение за избор на председател до понеделник, за да се събере СОС на 12 декември. По думите му тази дата е последният шанс, за да не бъдат блокирани парите за план-сметката за чистотата и парите на общината за ВиК инфраструктурата, за да не загубим европейски средства.

"Независимо какво ще струва партийно, трябва да намерим решение до понеделник, така че вторник да придвижим работата" - с тези думи Терзиев предложи заседанието на СОС да се проведе идната седмица на 12 декември. "Разбирам нуждата от преговори, трябва да се случи, но трябва да отпушим работата. Всички заедно да седнем на масата", призова той. Терзиев нито веднъж не спомена за тяхна кандидатура и за това дали отново ще издигнат Борис Бонев.

Снимка: Булфото

"Най-спешното е разплащането за парите по ВиК, които са над 70 млн., които нямаме. Ако не се случи, губим 42 млн. и още, общо 240 млн. лв. е щетата, плюс други малки неща за разкош. Трябва да приемем план-сметката, за да имаме нужните ресурси за поддръжката и почистването на града ни", обясни той в отговор на Иван Таков от БСП. Таков и колегата му от ГЕРБ Прошко Прошков пък подчертаха, че писмото с поканата за пореден кръг разговори е получено едва вчера и така са загубени ценни шест дни, в които е можело да бъдат проведени разговорите.

Съветникът от ПП-ДБ-СС Димитър Шалъфов предложи да гласуват за сесия на 19 декември, вторник. Той изтъкна, че няма смисъл днес да губят време в четвърти опит, тъй като ще се получи същият резултат от миналия четвъртък.  "Няма смисъл да повтаряме процедурата от миналата седмица и да губим излишно време, в което да водим преговори", посочи той.

Последва предложение от Карлос Контрера от ВМРО, който поиска следващото заседание да се проведе на 21 декември, за да има време, освен отделните срещи на Терзиев в партиите, да се проведе и една обща консултация с участието на представители на всички политически групи едновременно. 

След почивката трите предложени дати бяха нулирани и шефът на групата съветници от БСП Иван Таков лансира новата дата за събиране на СОС - 18 декември, която беше одобрена с 45 "за", 1 глас "против" и нито един въздържал се. 

Снимка: Булфото

Таков настоя през това време на групите да бъде раздаден докладът за допълнителните 30 млн. за ВиК инфраструктурата, които спешно трябва да бъдат гласувани. "Иначе от днес за утре е чисто притискане", каза той. Таков увери управляващите и останалите групи в СОС, че за канализацията на София винаги могат да разчитат на подкрепа на общинарите социалисти.

"Надявам се подходът да се промени спрямо досегашния. Убеден съм, че този път разумът ще надделее", заяви Таков.

Преди това Георги Георгиев от ГЕРБ подчерта, че се надява да не се повтори досегашната ситуация - 6 дни след предишната сесия да няма никаква реакция от ПП-ДБ-СС, а на деветия ден да получат покани за разговори. По думите на Георгиев, ако този подход не се промени, " и през март да насрочим следващото заседание, няма да е успешно". Той изрази очакването си най-сетне "да се развърже този възел и политическата криза да бъде разрешена в най-кратки срокове". "Разчитаме в това отношение на кмета", подчерта още съветникът от ГЕРБ.

Снимка: Булфото

Днешното заседание щеше да бъде четвъртият опит да бъде избран председател на Столичния общински съвет, но такъв не се стигна изобщо. Предишните три бяха белязани от напрежение, остри реплики и спорове, и обвинения, след като от 13 ноември насам съветниците се събираха и не можеха да излъчат председател на СОС. ПП-ДБ-СС държеше на Борис Бонев, който не получи подкрепата на останалите, кандидатите на БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" не получаваха необходимия брой гласове и СОС се оказа в задънена улица без възможност да започне работа.

На последното събиране на общинарите преди седмица Борис Бонев се отказа от надпреварата, но ден по-късно намекна, че това е било само за да видят от неговата група дали останалите ще могат да постигнат консенсус около един кандидат и не отрече, че е готов отново да бъде номинацията на своята група. През това време кметът Васил Терзиев се обърна към политическите групи с апел за единение и да седнат заедно всички на масата на преговори. Терзиев го повтори и днес.

В тази връзка днес Прошко Прошков подчерта, че няма да има политически резултат за избор на председател, докато от ПП-ДБ-"Спаси София" не спрат с разнопосочните сигнали, които подават.

"Нямаме желание да спираме работата, ГЕРБ няма навика да прави напук неща, които са в ущърб в града. Но докато не изчистите въпроса с двата центъра, които идват като сигнали от вашата група, няма да се получи. Това е абсолютно добронамерено", обърна се той към спечелилите изборите в столицата.

Снимка: Булфото