Служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева отмени заповедта за уволнението на директора на УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов" д-р Валентин Димитров, съобщи БТА, като се позова на здравното министерство.

Към момента проверките на отговорните институции не са установили злоупотреби и корупционни практики, които да налагат смяна на ръководството на спешната болница. Потвърдено е единствено, че при възлагането на обществени поръчки в лечебното заведение са допуснати административни нарушения, посочиха от ведомството.

Болница "Пирогов" е обект от национално значение. Годишно лечебното заведение поема над 200 000 случаи на спешност от цялата страна и поддържа структури, които нямат алтернатива в България. Лечебното заведение изпълнява без просрочие плащанията си за заплати към всички 2400 служители.

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни, пише още министър Кондева.

Породеното през последните месеци напрежение оказва негативно влияние върху доверието на пациентите и върху медицинските специалисти, а краткосрочната промяна в ръководството ще доведе до нарушения в нормалния им ритъм на работа, допълва служебният министър.

На 5 декември 2023 година от Министерството на здравеопазването потвърдиха пред БТА, че директорът на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" д-р Валентин Димитров е освободен от поста. Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков обяви тогава, че одит, извършен в болница "Пирогов" в периода юни 2022 - юли 2023 г., е показал финансови нарушения в лечебното заведение, както и че болницата е в лошо финансово състояние. Хинков посочи и че докладът е бил представен на премиера Николай Денков и на на проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване. Проф. Ангелов обаче каза, че констатациите в "Пирогов", направени от "Вътрешен одит" към Министерството на здравеопазването, трябва да се потвърдят от външен одит. Категорично не мога да се съглася, че на базата на тези констатации трябва да бъде сменен директорът на болницата, каза още проф. Ангелов и посочи, че в комисията по здравеопазване е постъпил сигнал от директора на "Пирогов", в който твърди, че върху него се оказва натиск.