От болница "Пирогов" са в готовност за стачни действия, ако не се постигне нормализиране на ситуацията за работа. Това се посочва в съобщение от болницата след съвместно заседание на Медицинския съвет и Съвета по здравни грижи към лечебното заведение, на което е обсъдена темата за натиска върху екипа на "Пирогов".

Участниците в заседанието изразяват несъгласието си с упражняване на натиск върху екипите и администрацията на болницата, който нарушава нормалния ритъм на работа и ограничава възможността им да лекуват, се допълва в съобщението. Медиците ще се възползват от услугите на адвокатска кантора за защита на техните права и добро име, се посочва още в съобщението, цитирано от БТА.

На 19 януари тази година от болницата съобщиха, че над 80 ръководители на структури в "Пирогов" са гласували да се снеме доверието от министъра на здравеопазването като принципал на лечебното заведение и го призовават да се оттегли от поста.

Началниците на клиники и отделения имаха готовност за подаване на оставка на 1 февруари 2024 г., но се отказаха да го правят след днешното заседание. Още преди дни те призоваха съсловните организации за подкрепа, тъй като "проблемът с тормозът и насилието върху лекарите рефлектира върху всички".

Сдруженията на университетските и областните болници в страната застанаха с позиция зад колегите си от "Пирогов".

Заседанието на Медицинския съвет и Съвета по здравни грижи на 19 януари беше по повод "непреставащия натиск през медиите за "Случая Даная" и административни атаки". По сигнали на майката на починалото момиче за допуснати нарушения при лечението, бяха извършени две проверки от МЗ, а вече и прокуратурата се зае с казуса.

Междувременно съдът върна молбата на директора на болницата д-р Валентин Димитров, с която той обжалваше отстраняването си от поста от здравния министър Христо Хинков. Решението за уволнението му министърът мотивира с доклад, който по думите му показва недобро управление на спешната болница и тя има много дългове. Твърдението му беше опровергано от директора на спешната болница.