Уволних директорката на РИОСВ - Бургас Детелина Иванова. Това каза на пресконференция служебният министър на околната среда и водите Асен Личев. От думите му стана ясно, че той обвинява персонално предшественика си Емил Димитров-Ревизоро за отваряне на законова вратичка за строеж в района на Градина и Смокиня. 

"На 9 април, в края на мандата министър Димитров подписва заповед, с която отменя императивната забрана за строителство на Градина и Смокиня. На практика въвежда изключения. Отмених днес заповедта като нищожна. Уволних лицето Детелина Иванова като негодно. Тя е отменила забраната за всякакво строителство на защитените дюни в местността "Каваците", поясни той.

Личев посочи, че е направил едно добро дело за България. 

Заповедта за защитената територия в района на Каваците, в която влизат къмпинг "Смокиня" и част от бившия вече къмпинг "Веселие" е издадена през 1984 г. от Комитета за опазване на природата към МС. Със заповед на министър Емил Димитров от 9 април 2021 г. се променя режима в цялата защитена територия, като се допуска районът на къмпингите, както и плажната ивица, да се изключат от режима на опазването, поясни заместник-министър Емилия Тончева.

"Цялата концесия на плажа някак си излиза извън защитената територия. Самата заповед е изключително неясна и доста необоснована и по тази причина е отменена", обясни още зам.-министърът.

"Заварих 11 директори на РИОСВ, Национални паркове и Басейнови дирекции, за чиято длъжност не е проведен конкурс. Още не съм ги сменил. Уважавам професионализма, ако се докажат - да останат да работят, ако не - ги уволнявам веднага", заяви министър Личев.

Министърът отбеляза като успех за първия месец от управлението си приемането от правителството на Националната програма за управление на отпадъците.

Според министъра вторият му голям успех е възстановяването на Националния съвет по биологично разнообразие, който ще разгледа и прецизира границите на 40 защитени зони на 6 юли и ще подготви за утвърждаване от министъра на три нови защитени зони, които са предимно по Черноморието.

Друг проблем, с който се опитва да се справи служебното ръководство на МОСВ е забавянето на изготвянето на новите планове за управление на речните басейни и плановете за управление на риска от наводнения. Личев посочи, че по времето на министър Нено Димов е сключен договор за консултански дейности със Световната банка /СБ/ за подготовка на плановете. Встъпителният доклад на СБ по този договор е бил забавен от някого в МОСВ, вероятно заместник-министър, е станало ясно по време на среща между министър Личев и представител на СБ вчера.

В момента има закъснения между 9 и 17 месеца по отношение на плановете, което застрашава да бъде образувана срещу страната нова европейска наказателна процедура, поясни служебният министър. Сега специалистите в МОСВ ще разработват плановете за управление с помощта на експертите от СБ, като ще се опитат да минимизират вредните последствия от тези закъснения.

Личев посочи още, че състоянието на язовирите в страната в момента е много добро и днес няма никакви лимити и всички, които искат вода я получават за ползване, включително и за енергетика.