От втора по големина парламентарна сила с 47 народни представители, парламентарната група на ДПС се сви до 25 депутати и стана стана четвърта по численост. Толкова парламентаристи останаха, след като днес парламентарната група на ДПС под ръководството на председателя ѝ Делян Пеевски, взе решение и изключи 17 от своите членове, сред които и единия съпредседател на партията Джевдет Чакъров.

След изключването им още двама народни избраници от ДПС подадоха заявления за напускане на ПГ по своя воля. Това са депутатите Димитър Николов и Ахмед Вранчев, обобщава БТА.

До свиването на числеността на групата се стигна, след като единият съпредседател Делян Пеевски изключи от ПГ заедно с останалите 25 депутати другия съпредседател Чакъров и още 16 народни представители, които застанаха зад Ахмед Доган и обвиниха другата част от ръководството в авторитарен и едноличен стил на управление.

Двувластието в ДПС започна с добри намерения през февруари, когато по предложение на Доган, Пеевски и Чакъров бяха избрани начело на партията единодушно от делегатите на Националната конференция на Движението като равностойни съпредседатели. В обръщението си към участниците в конференцията тогава почетният председател Ахмед Доган определи съпредседателството, като контрапункт на едноличните решения, а новата парадигма на лидерството трябваше да демонстрира единството на партията. Активен пред медиите обаче беше само единият съпредседател Делян Пеевски, който оглави и ПГ.

Трусовете започнаха с една оставка веднага след изборите на 9 юни, след сформирането на парламентарните групи и началото на новия парламент - заявление за напускане подаде едно от емблематичните лица на ДПС евродепутатът Филиз Хюсменова. Същата и следващата седмица последваха поредица от решения на парламентарната група и от състава ѝ последователно бяха изключени депутатите Айсел Руфад, Рамадан Аталай и Джейхан Ибрямов.

На 6 юли последните двама, заедно с председателя Джевдет Чакъров, се срещнаха с почетния председател на ДПС Ахмед Доган в имението му в парк "Росенец" край Бургас. Анонсът беше, че "няма връщане назад". Ръководството на ПГ беше обвинено, че не спазва уставните правила и решенията не се взимат от колективните органи.

Преди това депутатите, които днес бяха изключени, изпратиха отворено писмо, с което поискаха единство под лидерството на почетния председател Ахмед Доган. От изключените днес от групата под писмото не се е подписал само Павлин Кръстев.

След срещата в "Росенец" в социалните мрежи бе публикувана снимка на участниците с посланието: "Няма връщане назад". Участниците в срещата обявиха, че застават зад автентичното ДПС и заявиха, че очакват почетният председател да изрази своето отношение.

Така се стигна до обръщението на почетния председател Ахмед Доган от 10 юли, в което той обяви, че се прави опит за вътрешнопартиен преврат и призова за оставката на председателя Делян Пеевски и още петима народни представители: Халил Летифов, Хамид Хамид, Станислав Анастасов, Ертен Аниосова и Радослав Ревански. В писмото си той посочва, че превратът преследва целта да се използва партийната власт за лични и групови интереси и най-вече да се промени политическият профил на партията. Този процес на нелегитимна подмяна на ДПС категорично трябва да бъде спрян, заяви още Ахмед Доган.

Пеевски отговори, че не е предател и няма да се откаже. Отговорът бе публикуван във фейсбук страницата на пресцентъра на ДПС. "Не съм предател! Никой не може да спре Новото начало!", отговори председателят на ПГ на ДПС, за котого изключените и напусналите от ДПС твърдят, че е бил избран нелигитимно начело на ПГ с подписи върху празни листове.

Днес и двамата председатели застанаха пред медиите в парламента. Джевдет Чакъров определи като нелегитимен акта, с който парламентарната група взе решението за неговото отстраняване с още 17 народни представители. Той призна, че към тях са отправени заплахи. Чакъров настоя, че за това решението трябва да бъде взето от колективните органи и допусна участие на почетния председател в заседание на колективните органи - Централен съвет на ДПС и Централно оперативно бюро на ДПС.

Пеевски отвърна, че не те цепят ДПС и заяви, че Движението е трябвало да бъде обединено. По думите му 17-те народни представители са се самоизключили. Те направиха фракция "ДПС-17" и колегите са ги изключили, обвини Пеевски по повод действията на парламентарната група. Относно твърденията на Джевдет Чакъров, че има заплахи към депутатите, които са били изключени, Делян Пеевски заяви, че това е изключително несериозно за Чакъров, който звънял и "натискал всички". Обяви и намеренията си за "Ново начало", с което намекна за евентуален нов проект. "Едно ще кажа: Ново начало. Ще ме разберете скоро", лаконичен беше Пеевски.

Освен разцеплението на групата, раздвояване преживя и партийният сайт на ДПС, който се сдоби с клонинг. Официалният на адрес www.dps.bg свали снимките на Делян Пеевски и на челно място там вече стои публикация с лика на Джевдет Чакъров, а в раздел "председател" страницата е празна и няма нито едно име. Малко по-късно се появи друг огледален сайт-близнак, вече с адрес: dpsbg.eu. Единствената разлика между двата са публикуваните снимки на Пеевски. 

На сайта на ДПС в раздел "председател" страницата е празна, остана само името на почетния председател Ахмед Доган. 

От АЛДЕ реагираха с тревога на случващото се в ДПС и предупредиха, че партията може да бъде изключена от Либералния алианс. Евродепутатът Илхан Кючюк, който е и вицепрезидент на либералите, определи изключването на 17-те народни представители от ПГ на ДПС като пореден потресаващ акт на еднолично управление. Във Фейсбук пък продължават да валят декларации в подкрепа на Доган от структури от цялата страна с един и същи призив: "ДПС без Пеевски".

Междувременно смаляването на групата на ДПС до 25 депутати й отне възможността да получи втория мандат, тъй като стана четвърта политическа група в НС. Така ПП-ДБ се озова на второто място и се оказа неподготвена с обща позиция за това какво ще прави, ако получи папката с мандата. Трите партии в коалицията са на различни мнения и не са взели решение как ще процедират. Президентът пък все още не е обявил кога връчва мандата, а не е изключено Румен Радев да го забави до идната седмица, тъй като Конституцията не го притиска с конкретен срок.