Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители, сред които и председателят на партията Джевдет Чакъров. Решението е взето на заседание на групата и е било одобрено с 25 гласа. Впоследствие още двама народни представители напуснаха ПГ по собствено желание. Така в ПГ на ДПС останаха 25-има депутати

Освен Чакъров, след това решение независими депутати стават и Ализан Яхова, Анджей Джандев, Валентин Тончев, Едис Даудов, Ердуан Мехмед, Ешереф Ешереф, Левен Мемиш, Марио Рангелов, Мехмед Салим, Павлин Кръстев, Севим Али, Тимур Халилов, Фатме Рамадан, Фабибе Расим, Хайри Садъков и Юсеин Вейселов.

Решението на ПГ на ДПС бе прочетено пред депутатите в пленарната зала от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Напомнено бе, че по този начин се променя и конфигурацията в парламента, и ДПС вече не е втора парламентарна група по численост. 

Всички от изключените са участвали на срещата при Почетния председател на ДПС Ахмед Доган на Росенец през почивните дни, допълва БНР. Миналата седмица от парламентарната група на Движението вече бяха изключени Рамадан Аталай и Джейхан Ибрямов. В края на юни беше изключена и Айсел Руфад.  

По-късно още двама народни представители от ПГ на ДПС напуснаха, но по собствена воля. Ахмед Вранчев и Димитър Николов са подали заявления по желание да си тръгнат от ПГ, беше съобщено от парламентарната трибуна.

По-рано днес Парламентарната група на ДПС взе решение за изключване от състава си на 17 народни представители, сред които и председателят на ДПС Джевдет Чакъров.

Ахмед Доган и председателят Делян Пеевски изпратиха писма до медиите късно вечерта в сряда.

Почетният председател на Движението призова за оставката на Пеевски и написа, че в ДПС има опит за вътрешнопартиен преврат, "за да се използва партийната власт за лични и групови интереси, и най-вече да се промени политическият профил на партията". Доган поиска и оставките на още шестима членове на ръководството на партията.

Последва отговор от председателя на ДПС Делян Пеевски. Той обяви, че никой не може да спре новото начало. "Продължаваме с екипа ми, с изпълнението на ангажиментите си за Новото начало, в името на по-доброто и по-мъдрото Утре. Ще бъдем с хората и до хората", написа Пеевски.

Преди изключването на 17-те депутати парламентарната група на ДПС беше с 44 народни представители и беше втора по представителност в парламента. Като втора сила в парламента, Движението по Конституция трябваше да получи втория мандат за съставяне на правителство. Сега обаче втора парламентарно представена сила става ПП-ДБ.

Конституционалистът Орлин Колев обясни, че президентът следва да се съобрази с числеността на ПГ към момента на връчването на мандадите. Тоест, ако мандатът трябва да бъде връчен днес, той трябва да е за ПП-ДБ. 

В коментар за NOVA NEWS Венеция Ангова от ПП-ДБ коментира, че в коалицията ще обсъдят какво следва от това, че остават втората най-голяма парламентарна група в парламента след изключването на 17-те от ДПС. 

Междувременно в сайта на ДПС в раздел "Председател" вече е празно. При отваряне, там пише "страницата не е намерена". Стои обаче името на почетния председател Ахмед Доган.

 Решението ни е ДПС без Пеевски, заявиха от младежката организация на партията

Младежко ДПС заставаме до почетния председател д-р Ахмед Доган и неговото решение за оставката на описаните в призива му лица. Това се посочва в декларация на Младежкото ДПС, публикувана на страницата им във Фейсбук. В защита на неговата воля сме готови за всякакви последващи действия, се казва още в декларацията.

Решението ни е ДПС без Пеевски, заявиха от Младежкото ДПС.

Вчера почетният председател на ДПС Ахмед Доган призова за оставките на Делян Пеевски, Халил Летифов, Станислав Анастасов, Хамид Хамид, Ертен Анисова и Радослав Ревански. Днес председателят Джевдет Чакъров заяви, че очаква решение на колективните органи, допълва БТА.

От младежката организация на Движението се изказаха в подкрепа на Ахмед Доган и с публикация на 6 юли. Подкрепяме единството и заедността на партията и заставаме категорично зад почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, написаха те. Закърмени и отгледани с каузата на ДПС за нас е тежко да виждаме как ценностите на партията ни са поставени на карта. Няма да се поддадем на опитите за раздор и зрелища, коментираха младежите от партията.