"Отправени са заплахи към мен и останалите изключени от парламентарната група на ДПС депутати. Ясно е кой ни заплашва, страхът трябва да бъде преодолян. Този акт, на който сме свидетели, не е легитимен и е неприемлив, не е съобразен с устава на ДПС. Този акт е приет под натиск и страх - това заяви в първия си коментар пред журналисти съпредседателя на Движението Джевдет Чакъров след изключването на 17-те

Получаваме множество обаждания от структурите и от членовете, които ни споделят такъв подход, това е прецедент в историята на ДПС, добави той. 

"Заставаме изцяло и подкрепяме почетния председател Ахмед Доган, че трябва да се върнат демократичните принципи във функционирането на ДПС, да се преодолее страхът. Ще подготвим сериозна позиция след задълбочен анализ и с консултация с юристи", допълни Джевдет Чакъров.

Ще подготвим позиция след задълбочен анализ и консултация с юристи, която ще представим, добави съпредседателят на ДПС.

Освен Чакъров, от редиците на ДПС в парламента са изключени и Ализан Яхова, Анджей Джандев, Валентин Тончев, Едис Даудов, Ердуан Мехмед, Ешереф Ешереф, Левен Мемиш, Марио Рангелов, Мехмед Салим, Павлин Кръстев, Севим Али, Тимур Халилов, Фатме Рамадан, Фабибе Расим, Хайри Садъков и Юсеин Вейселов.

Решението на ПГ на ДПС бе прочетено пред депутатите в пленарната зала от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Напомнено бе, че по този начин се променя и конфигурацията в парламента, и ДПС вече не е втора парламентарна група по численост - такава сега е ПП-ДБ.