ГЕРБ-СДС започва разговори с останалите политически сили, в търсене на подкрепа за излъчване на правителство с първия мандат. Въпреки че по думите на Бойко Борисов преговорите с ПП-ДБ не са приключили, от първата сила в парламента изразиха сериозни резерви към предложения състав на проектокабинет "Денков", както и към предложенията на вторите в НС по управленската програма, в която имало сериозни дефицити в цели сектори. 

"Всичко, което поискаха от нас, го направихме. Право на ГЕРБ, при които отива първият мандат, е да предложат решение", коментира вчера съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. 

Посоката на разговорите ще е за подкрепа по политики и "кабинет на личности" с живот от поне шест месеца, в които да се приеме бюджет, законите по Плана за възстановяване, правните закони и "каквото може да се направи по Шенген".

Как реагираха останалите партии в парламента на поканата за разговори? 

"Ще говорим с всеки, който ни покани, защото в крайна сметка нашите избиратели за това са ни пратили тук", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, но остана на позицията си, че няма как неговата партия да подкрепи мандат на ГЕРБ-СДС, както и че са готови със състав на кабинет, макар да не вярва да получат третия мандат. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която видя "театър" в преговорите между първите две сили в парламента, каза, че няма да допусне соцпартията да бъде използвана "като маша", нито ще допусне "манипулативни изказвания, че ще ги (бел. ред.: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ) подкрепи за правителство". Все пак левицата ще ще участва в преговори, но решението за участие в нечие правителство ще вземат с референдум социалистите. "Няма да бъдем резервна гума на нито една тротинетка", закани се Нинова. 

"Има такъв народ" пък виждат възможност да има кабинет само с първия или третия мандат, но не и с този, който се полага на ПП-ДБ. На разговори ще се отзоват "в духа на парламентаризма, и ще опитат бъдат "гарант този парламент да е работещ, защото държавата има нужда от спокойствие", каза Станислав Балабанов.

От ДПС проявиха обичайната си готовност за диалог не само с ГЕРБ-СДС. Лидерът Мустафа Карадайъ каза: "Ако получим покана от "Продължаваме Промяната", а и не само от тях, ние ще се отзовем на тази покана. Ние има какво да кажем, има и какво да чуем - надяваме се - от тях, защото страната се намира в трудна ситуация и ще направим възможното за преодоляване на политическата криза, за да преодоляваме и другите кризи".

Представители на ГЕРБ-СДС, водени от Десислава Атанасова, ще се срещнат в 11 ч. с ДПС, в 13 ч. - с БСП, в 15 ч. - с ИТН, а в петък - с "Възраждане". След това следват лидерски разговори.