В декларация от трибуната на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини ГЕРБ и ПП-ДБ, че разиграват театър, докато бюджетът е под въпрос, няма сформирани парламентарни комисии и не се приемат закони. Тя подчерта, че няма да допусне соцпартията да бъде използвана като маша от първите или вторите с манипулативни изказвания, че ще ги подкрепи за правителство. БСП ще участва в преговори, ако бъде поканена, но решението за участие в нечие правителство ще вземат с референдум социалистите, стана ясно от изявлението й.

"Няма да бъдем резервна гума на нито една тротинетка, защото не звучите като сериозен автомобил, който ще изтегли България от кризата. Няма да бъдем параван на безсилието на първия и втория. Ако бъдем поканени на разговори, ако участваме в преговори, ще се отзовем. Какъв ще е изходът от тях, днес е неясно, изходът ще го решат единствено членовете на БСП", заяви Нинова.

Лидерката на БСП беше категорична, че бившият зам.-министър, член на БСП, Иван Кръстев, не е уведомил партията си, когато е приемал поканата да бъде кандидат за министерски пост в кабинета на ПП-ДБ. И отхвърли ултиматуми от страна на ПП-ДБ, че може да ги поканят на разговори, ако ревизират някои свои позиции по Украйна и по еврозоната.

"Тоест, ПП ни поставят условия - ама кой ви го каза това? Защо си позволявате да говорите от името на БСП? От каква позиция си позволявате да ни поставяте условия, вие, новобранците?", възмути се лидерката на партията. "Няма да позволим да ни вкарвате във вашата игра и да ни използвате като маша, няма да ви позволим ултиматуми", зарече се тя. "ПП включили в проектокабинета член на БСП - говоря за Иван Кръстев. Отсега да е ясно - нито ни е информирал, нито сме се съгласявали, нито сме обсъждали. Не им е за пръв път да рейдърстват с други партии", отбеляза председателката на соцпартията.

Нинова направи преглед на стъпките, предприети до момента от ГЕРБ и ПП-ДБ след сформирането на парламента, в опити да се договаря правителство. 

"Първите казват "подкрепете ни нас", вторите казват - "не, няма да ви подкрепим". Тогава защо правите управленска програма? Вторите правят правителство и сега Борисов ви казва "не ни харесва този кабинет, дайте друг". И ПП предлагат правителство на малцинството", изреди ходовете на първия и втория мандатоносител Нинова.

"Има един култов български филм "Оркестър без име". Там Гошко удря на едни барабани от сутрин до вечер, иска да стане Бетовен, излиза чичо му и казва "кокошките спряха да снасят". Ето, такова нещо правите - създавате шум, по цял ден блъскате едни барабани, ама не ставате Бетовен", обърна се Нинова към ГЕРБ и ПП. "За Борисов е ясно - той е манипулатор, цар на това да овърти всички и всички да сме маскари. Защо му се вързахте на въдицата, не знам", отбеляза соцлидерката.

И обобщи, че всичко, което предприемат първите две партии, губи ценно време на страната и на парламента и поставя под заплаха приемането на бюджета.

"Един месец се разиграва такъв театър, че хората не могат да се ориентират. Ние, които сме тук, вече губим нишката, какво остава за тези отвън. Досега ви наблюдаваме двете партии и чакаме да се наиграете. Първия мандат Борисов традиционно кани вторите. Направихте законодателна програма, браво, само че няма комисии, няма закони, парламентът не ги приема. Направихте втората крачка - управленска програма, само че няма управленско мнозинство. Разпределихте си ролите - Делян Добрев сутрин говори срещу Асен Василев, Росен Желязков вечер го хвали", констатира лидерката на БСП. В този момент председателят на парламента я коригира, че и той говори сутрин. 

Лидерката на БСП изрази притеснението си от хаоса в държавата, като визира, че към политическата криза, се е прибавила още една - атентатът срещу главния прокурор е настроил магистрати срещу политици.

"Вече и децата знаят, че България е в криза. Българската държавност има три стълба, на които се крепи. Днес е очевидно, че законодателната власт не работи, парламентът е блокиран. Изпълнителна няма, защото няма редовно работещо правителство. От вчера и след опита за атентат срещу главния прокурор част от съдебната система обяви война на политиците, чухте ли какво казаха? Трите крака, на които седи държавата, се ритат помежду си и от това е нормално цялата конструкция да се клати. Има нужда от лидерство и първо да се стабилизира законодателната власт", обобщи Корнелия Нинова в изявлението от името на партията.