Ръководители на РИОСВ и басейновите дирекции искат други държавни и местни структури да поемат част голямото количество функции, които са им вменени или да им бъдат подсилени структурите. Това каза Екатерина Гаджева, директор на РИОСВ-Смолян след извънредна среща с министъра на околната среда Емил Димитров.

Според нея няма друга регионална структура с такова огромно законодателство като регионалните инспекции по околна среда - 14 специализирани закона, 55 наредби, различни конвенции и директиви. Като се събудиш сутринта, вече си изпуснал някой ЗИД на някой закон, по който имаш задължения и е възможно да не ги извършиш, посочи тя.

На срещата са присъствали ръководителите на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите, четирите басейнови дирекции и трите национални парка. Тя е била организирана заради създалата се обстановка на несигурност и недоверие в администрацията след проведените акции, проверки и арести в структури от системата на МОСВ.

Екатерина Гаджева - директор на РИОСВ-Смолян

Гаджева посочи, че големият проблем пред РИОСВ и Басейновите дирекции е, че работят с много малко служители. Нашите структури са с по 20-30-40 души съобразно териториалния обхват и изобщо не съответстват на количеството директиви и ангажиментите, които имаме, каза тя.

Гаджева отбеляза, че работят добре, стиковани са, мотивирани. Работим почти като фондация, защото съботно-неделния труд не ни се заплаща, каза тя и допълни, че много често авариите и проблемите възникват през неработно време. Дейността ни е като кауза - или го правиш, защото си обичаш работата и знаеш каква ти е отговорността, или не го правиш, защото събота и неделя трябва да почиваш, посочи Гаджева. Молим за общественото доверие, защото считаме, че правим каквото трябва, каза още тя.

Десислава Консулова, директор на БД "Черноморски район" отбеляза, че работят под напрежение, особено в създалата се ситуация. Напрежението се отразява особено върху хората, които работят в администрацията, защото факт е, че текучеството на кадри е голямо в системата, каза тя. Според специалистите заплатите в структурите на МОСВ са много по-ниски отколкото на други държавни и местни ведомства.

Тонка Атанасова - директорът на РИОСВ Бургас

Консулова коментира и ситуацията с незаконните сондажи, заради които беше задържана колега от Пловдив. По думите й с промени в Закона за водите от декември 2018 г. се дава възможност за регистриране на всички незаконни сондажи. Тази регистрация трябва да се извърши до декември 2020 г. На база на законодателната промяна има много постъпили заявления за регистрация на сондажи.

Министър Емил Димитров каза след срещата, че хората са много притеснени. Те питат има ли го министерството или го няма, ние сега към затворническата администрация ли отиваме, каза той. По въпроса за днешната акция в Пловдив министърът отбеляза, че е чул за нея, няма информация, но няма да си позволи да пита, защото ще излезе, че се намесва, а не е редно.