Операция срещу корупцията е започнала рано тази сутрин в "Басейнова дирекция" в Пловдив. Участват екипи на МВР под ръководството на специализираната прокуратура. Извършват се претърсвания.

Пред очите на репортери бяха изведени 3 жени и бившият шеф на РИОСВ Ивайло Йотков, който работи в дирекцията, предаде "24 часа".

"Не знам къде ме водят", каза той преди да бъде качен в полицейската кола.

Специализираната прокуратура, съвместно с КПКОНПИ и със съдействието на служители от ОДМВР-Пловдив и СДВР, извършват действия по разследване на корупционни практики в Басейнова дирекция - Пловдив, гласи официалното съобщение от прокуратурата. Следствените действия са по досъдебно производство, образувано от Специализираната прокуратура. Извършват се претърсвания и изземвания с цел събиране на доказателства, разпитват се служители в дирекцията, уточняват от прокуратурата.

По неофициална информация вече има петима задържани служители на дирекцията.

Във вторник беше задържана директорката на структурата Цветелина Кънева. Тя е обвинена в безстопанственост. Според разследващите тя не е предприела действия за ликвидирането на незаконен сондаж в Захарния комбинат в Пловдив, след като проверка е установила това в края на 2018 година. 

Очаква се днес в 14.00 часа Окръжният съд в Пловдив да разгледа искането на прокуратурата за отстраняване Цветелина  Кънева от поста й. Снощи тя е била пусната от прокуратурата срещу 5 000 лева гаранция, но днес сутринта отново е задържана при акцията на КПКОНПИ. Изведена е от дома си във Войводиново.

Арестът на Цветелина Кънева във вторник предизвика напрежение в управляващата коалиция. Тя е поредният представител на ВМРО с повдигнато обвинение след шефа на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и бившия екоминистър Нено Димов.