Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов реагира с коментар във Фейсбук на редицата негативни реакции, които изразиха партиите от Народното събрание спрямо идеята му за референдум за смяна на парламентарната с президентска република.

Според него при такава форма на управление няма еднолична власт, а точно обратното - взаимен контрол на властта в две посоки, от НС над президента и обратното.

"На така наречената "политическа класа" и на така наречените "политици", които са част от нея, много им харесва да бъдат такива, каквито са. Няма значение от коя партия са. Защото повечето от така наречените "политици" са хора, които освен че нямат никакъв морал, на всичкото отгоре са и хора, които не могат да произведат и две палачинки. И бидейки такива, и бидейки политици, те сега дават интервюта, говорят мъдро, оперират с власт и най вече с пари - с вашите пари. И могат спокойно с позата на много отговорни да консумират слава и да консумират от вашите пари, тоест да крадат", написа Трифонов в социалната мрежа.

"И как очаквате на такива хора да им харесва идеята за президентска република? Затова ще поясня следното: Президентските републики никъде не ликвидират парламентаризма. Напротив - в една президентска република парламентът има много голяма стойност, защото контролира властта на президента", пояснява той формулата на властта при такава конфигурация.

Лидерът на ИТН дава за пример държави, членки на ЕС, където има президентска република, като изрежда Франция, Полша, Кипър и други. "Това не ги прави недемократични и неуспешни - напротив", смята Трифонов. И уличава родните политици, че лъжат хората за това какво ни чака при такава промяна на управлението.

"Сегашните политици, които говорят против президентската република са ходили във Франция и знаят, че лъжат. Просто не искат суверенът да им вземе цялата власт и обективно да я раздели между президентството и парламента. И като ми говорят за еднолична власт, 11 години управлението на Бойко Борисов какво беше? Еднолична власт на министър-председателя, с която се съобразяваха всички власти. Та нали за това сега ГЕРБ са токсични?

Така че случаят със сегашната политическа власт, която говори против президентската република е като историята за крадеца, който крещи "Дръжте крадеца", прави заключение лидерът на ИТН.