Изненадващо снощи от медията съобщиха, че ще излъчат стар епизод на "Шоуто на Слави", защото подготвеният не съответства на стандартите за неутрално и обективно съдържание и не толерират едностранно представяне.

Това се случи, след като вчера Трифонов постави с писмо ултиматум на новия парламент веднага да разгледа решенията от инициирания от него референдум.

"Ако за две седмици вие не започнете работа по този въпрос, в началото на третата седмица аз ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да си потърся гражданските права", закани се шоуменът.

Днес той заяви, че става дума за цензура, защото в предаването им снощи нямало нищо по-различно от обикновено, само диктор прочел въпросното писмо, а след това пуснали изпълнение на химна от зрители на концерта им в Лондон.

Цензура били и глобите, налагани на bTV от СЕМ, който работел в полза на политиците.

Предаването е било спряно с писмо от телевизията, което било "по-скоро информативно".

"Не разбирам защо спряха предаването, не мога да избягам от това, че съм гражданин и имам гражданска позиция, с това не нарушавам никакъв закон", каза още Трифонов.

По повод един от аргументите той уточни, че в договора на продуцентската му компания "Седем осми" и bTV шоуто не е описано само като "развлекателно" и че той никога не би подписал в такъв случай.

"В моя договор пише много ясно, че аз трябва да спазвам конституцията. Там не пише - "водещият Слави Трифонов не може да има свое мнение", допълни той.

И изрази и съмнения дали "конкретен политик не е замесен".

Днес ще правим предаване, "да видим дали ще го излъчат", добави водещият, като изтъкна, че отново ще прочетат писмото, защото не може да се игнорира вотът на над 2,5 млн. българи, гласували на референдума.

Той уточни, че ако и тази вечер шоуто не бъде излъчено, ще се консултира с адвокатите си за разтрогване на договора.

На въпрос на журналиста Сашо Диков, който сега работи в Би Ай Телевизия (BIT), какво ще стане след това, Трифонов отговори:

"Възможността да станем колеги виси със страшна сила".

Вече се получават сигнали, че на касите на НДК не се продават билети за шоуто, не само за тази вечер, а и за цялата седмица.

В отговор на въпрос Слави Трифонов каза, че няма да реализира политически проект, но това не означава, че би пренебрегнал участие в такъв за в бъдеще.

bTV: Няма да се отклоним от политическата неутралност

В същото време от bTV излязоха с нова позиция, в която заявиха, че
по време на цялата предизборна кампания са отразявали безпристрастно и обективно политическите процеси.

В изявлението се казва още:

"Затова вчера bTV отмени излъчването на епизод от предаването „Шоуто на Слави”, в който водещият направи опит да употреби ефира за целите на лична политическа кампания.

Колкото и почтена да е неговата кауза, bTV не може и няма да приеме каквото и да е отклонение от своята политическа неутралност. Това е един от крайъгълните камъни на нашия успех като водеща медия в България.

Разбира се, Слави Трифонов е свободен да изразява своето политическо мнение и да се ангажира с демократично политическо движение. Верни на принципите си, ние сме готови да му дадем възможност да изразява своите възгледи в нашите актуални предавания. В същото време в тях ще представяме и различните мнения на всички останали заинтересовани страни.

bTV следва българските медийни закони и собствените си журналистически принципи. Това правило трябва да бъде прието от всички наши служители и партньори, без изключение".

В същото време във Фейсбук беше създадена група "Слави, време е да изхвърлим боклука", в която се призовава хората да се съберат пред bTV тази вечер от 19 часа, за да защитят водещия. "Приятели, те се опитват да ни затворят устата!", заявяват авторите.