Според нея, след като изборът на Слави Бинев за председател на комисията по култура и медии среща такъв категоричен отпор, би трябвало да бъде преосмислен, посочи Цачева пред радио К2.

Тя подчерта, че механизмите не са много-единият е самият председател на комисията по култура и медии да подаде оставка, другият вариант е парламентарната група, която го е излъчила, да го призове за това.

Цачева заяви, че Слави Бинев е поискал лична среща с нея и тази среща ще се състои в понеделник - след края на извънредното заседание за обсъждане на първото четене на бюджет 2015.

Председателят на парламента заяви, че една част от представителите на творческата интелигенция, която протестира срещу председателя на комисията по култура и медии, не е запозната в детайли с работата на една такава комисия.

 Цачева определи като знакови отсъствията от преди дни на самия министър на културата и представителите на обществените медии от заседанието на комисията по култура и медии: „Ако г-н Бинев не разчита тези знаци, бих била много учудена как очаква да работи. Силово ли ще работи в една демократична институция, спрямо тези културни институции, с които той е длъжен по правилник да бъде в много тесни взаимоотношения?"

По-рано днес Бинев отново заяви, че само лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов може да иска оставката му. Той заяви, че не вярва, че трупата на Народния театър, която заплаши да подаде групова оставка вчера, наистина не го желае на поста.

След Втория конгрес на НФСБ, на който Валери Симеонов бе преизбран като лидер на партията, Симеонов изтъкна, че засега няма да обявява позицията си относно назначението на Бинев на поста в комисията. Той обаче подчерта, че досега не е чул нито един смислен аргумент за искане за отстраняването му.

Преди дни Меглена Кунева призова Бинев да подаде оставка, а вчера и втори вицепремиер- Румяна Бъчварова, заяви, че изборът на Слави Бинев не се е оказал удачен.

АНКЕТА: Подходящ ли е Слави Бинев за председател на комисията по културата и медиите в НС?