Поставя се началото на дясно-консервативен съюз "Синя България", като политическа алтернатива на либералните сглобки и левите евразийски проекти, обявиха основателите на "Синя София" на страницата си във Фейсбук.

Дясната коалицията "Синя София", която официално издигна Вили Лилков за кандидат за кмет на столицата на местните избори на 29 октомври, става Синя България. Това съобщават основателите на Синя София Вили Лилков, Петър Москов - партия КОД, Жаклин Толева, Иван Сотиров и Стефан Иванов.

В позицията се казва още, че основателите на Синя София (Местна коалиция "Консервативно обединение на десницата" - КОД (ПП "Движение демократично действие - Д3", ПП "Български демократически форум") са взели решение коалицията да прерасне в национална политическа алтернатива за явяване на предстоящите парламентарни и европейски избори.

В текста им, разпространен до медиите, се казва още:

Обръщаме се към всички, които споделят десни и консервативни ценности, към тези, за които личната свобода е върховно благо. Всички, които искат да сложат край на лъжата, безотговорните управления и обедняването на обществото ни и поставят икономическата инициатива в свободния пазар над държавната намеса и диктат.

Всички, които се гордеят с принадлежността си към християнската цивилизация и с българския принос в общия европейски дом, а не се срамуват да се нарекат българи. Всички, които знаят ,че силно общество се гради върху здраво семейство от майка и баща. Всички, които с гласа си искат да прекъснат червената линия на прехода, изградена от стари и нови политически проекти на клановете на ДС и червената олигархия. Всички, които са убедени, че сигурността ни се гарантира от силна България в Европа на нациите, защитена от евразийските имперски амбиции и за които националната политика се формира от българите, а не от посолства. Независимо дали са от Изток или от Запад!

По-рано днес президентът Румен Радев съобщи, че извънредните парламентарни избори и изборите за европейски парламент ще бъдат "две в едно" на 9 юни.