"За 10-15 години София може да се превърне в западната столица на Източна Европа" - това каза кандидатът за кмет на столицата проф. Вили Лилков по време на откриването на предизборната си кампания.

Кандидатурата на проф. Лилков е издигната от местна коалиция "Консервативно обединение на десницата" (КОД), което включва партиите "Движение демократично действие - Д3" и "Български демократически форум".

Според Лилков програмата им за управление на София е реалистична и целта е столицата да е град, сравним с европейските столици. "Искаме София да дава сигурност на хората и високо качество на живот, да бъде привлекателна за инвестиции, да развием потенциала на минералните ѝ извори", каза още той, цитиран от БТА. 

"Ангажираме се да се заемем с тежките проблеми на общината, с битка срещу корупцията, с контрол върху администрацията, с привличане на инвестиции, с връзка с гражданите и мечтая да разкрием цялата архитектура на древна Сердика", добави Лилков и обеща да гледа София през очите на децата, на младите и възрастните.

'Ще насърчавам будните, трудолюбивите и почтени хора. Няма да отмествам поглед от бъдещето и никога няма да забравя, че София е древен град, който носи духа на християнската толерантност и е длъжен да даде шанс на всеки, който иска тук да реализира своите мечти", обеща още проф. Лилков пред събралите се в залата на ул. "Оборище" 5.

Снимка: БТА

Той представи и екипа си от 24 кандидати за районни кметове и 61 кандидати за общински съветници и заедно с тях са ангажира:

  • Да проведа решителна битка с корупцията;
  • Да привличам активно гражданите в управлението;
  • Да упражнявам стриктно контрол над администрацията;
  • Да привличам инвеститори и да премахвам пречките пред тях;
  • Да следя лично качеството на ремонтите и строителството;
  • Да разходвам пестеливо парите на софиянци;
  • Да търся най-добрите решения на тежките проблеми във всеки квартал. 

В сините листи на Местна коалиция КОД влизат повече от 10 учени и университетски преподаватели (професори, доценти, главни асистенти) и директори на софийски училища, хора с богат опит в местното и националното управление - министри, зам.-министри, кметове, зам.-кметове, общински съветници, математици, статистици, финансисти, икономисти, IТ специалисти, инженери, лекари, режисьори, журналисти, посочиха от коалицията. Добавят, че в листите им са и професионални спортисти, републикански шампиони, експерти по публична администрация и в областта на топло- и електроенергетиката, околната среда, водите и земеделието, в сферата на сигурността, в социалните и здравни дейности, както и носители на различни престижни награди и отличия.