Кандидатът за столичен кмет, издигнат от инициативен комитет, Вили Лилков и председателят на партия КОД (Консервативно обединение на десницата) Петър Москов основават коалиция "Синя София" за местните избори на 29 октомври. С нея съоснователят на ДСБ ще се кандидатира за кмет на столицата.

Още снимки вижте тук >>>

Лилков обяви началото на изграждане на дясна политическа алтернатива за явяване на местните избори в столицата на пресконференция в Националния пресклуб на БТА. 

"Влизаме в разговори с десни политически партии, с граждани, за създаване на коалиция "Синя София", с която ще се регистрираме за вота през октомври, обясни той. "Синя София" ще представи пълна листа за общински съветници, ще има свои кандидати във всички столични избирателни райони. Коалицията ще представи през септември програмата си за управление на столицата.

Лилков обясни, че целите му са София да е град, който гарантира високо качество на живот, без олигархични зависимости, отворен към иновации и зелена икономика, да се развиват зелената система и пътищата към околните планини, както и да е освободен от комунистически символи. "Време е за промяна, която да направи София от град с национално значение в град с европейско значение", каза още той.

"Избрал съм да представлявам тези хора, които казват "не може така", ролята на компетентния кандидат за кмет, защото ми омръзна да виждам хора, които нямат нищо общо с експертизата. Аз съм представител на тези, които не могат да се примирят, че ДС ще сложи печата на 34-годишния преход в България". 

Снимка: БТА

"София има вече дясна политическа алтернатива", коментира Петър Москов. КОД е една от формациите, издигнала Лилков. Зад кандидатурата му застават още международният анализатор Мартин Табаков, съоснователят на КОД д-р Любомир Канов, политологът д-р Ирена Тодорова, политикът Иван Сотиров, режисьорът Росен Елезов, журналистът и публицист Иван Стамболов и баскетболистът и журналист Владо Боянов.

До момента зад кандидатурата на Лилков освен КОД застават и БЗНС-София и "Движение за демократично действие", подкрепа са заявили и от НДСВ, Съюзът на репресираните, Българският демократичен форум.

"ГЕРБ са длъжни да се явят със собствен кандидат на тези избори, за да защитава това, което са направили 18 години в столицата", отговори Лилков на въпрос дали би приел евентуална подкрепа от партията на Бойко Борисов. Но уточни, че не би отказал подкрепа от отделни симпатизанти. Той призова и привърженици на СДС и ДСБ да подкрепят "Синя София". Форматът е отворен, подчерта кандидатът за столичен градоначалник.

По думите на Москов целта е Вили Лилков да бъде избран за кмет, "Синя София" да има силна политическа група в Столичния общински съвет и силни кандидатури за районни кметове.

"Има арогантна демонстрация в издигането на Васил Терзиев. Тези хора (бел. ред.: ПП-ДБ и "Спаси София") ни съобщават, че настоящето и бъдещето са свързани с тъмното минало", смята Москов. 

"За да може господин (Борис) Бонев да изглежда смислен на част от софиянците, вина носят ГЕРБ", коментира още той и обяви, че "Синя София" е алтернатива за тези, които не виждат бъдеще "в тези два олигархични модела". 

Снимка: БТА

Голяма грешка на другата страна е, че "извадиха" Васил Терзиев да легитимира десницата като десница, коментира Иван Стамболов, член на инициативния комитет. По думите му Вили Лилков няма да разцепи дясното, каквито опасения имало.