- Професор Лилков, кампанията вече е към края си, успяхте ли да представите на софиянци всичко, което предлагате за развитието на града ни?

- В програмата на "Синя София" успяхме детайлно да разгледаме по-голямата част от софийските проблеми и да посочим решенията. Проведохме много срещи с браншови организации, сдружения на граждани, спортни клубове, читалищни настоятелства и професионално обсъждахме проблемите на градоустройството и проектирането, качеството на градската среда, строителството, спорта, използването на минералните извори, туризма. Това ни помогна да уточним и политиките, които ще следваме. При срещите с граждани чуваме недоволство от презастрояването на южните райони, непоносимия шум, недостиг на зелени площи и места за паркиране, неподдържане на чистота и масовото обезобразяване на сградите от графити и др.

- За хората, които следят кампанията изглежда, че всички кандидати предлагат нови детски градини, по-добри улици и тротоари и по-чист въздух, кое е различното във Вашата програма и кое е това което сериозно я отличава от останалите?

- Това е отговорът на масовото недоволство на гражданите и затова кандидатите са щедри в обещанията. За съжаление нивото на подготовка и експертните познания на повечето от моите опоненти не са на ниво, те не познават града, "пипнешком" обсъждат градските теми и затова отбягват да дискутират сложните проблеми на града и често изпадат в популизъм. Освен това те не са и политици, а това е сериозен недостатък, особено когато имаш претенция да бъдеш кмет на столица.

Основната характеристика на нашата програма е, че тя се опира на много опит и е ориентирана към бъдещето. В предлаганите решения ние държим те да са реалистични и да е ясно колко ще струват и кой ще заплати цената. Например ние настояваме такса смет да се определя по количеството на генерирания отпадък от домакинствата и фирмите и всеки да поеме своята част от решаването на проблема, а не както е сега чрез кръстосано субсидиране един да замърсява, а друг да му плаща. Ние подкрепяме идеята за финансова децентрализация на районите и относно данъците да се прилага принципа "две трети на две преки", т.е. по-голямата част от данъците, събрани в даден район на столицата, да се инвестират там, където са събрани. Противопоставяме се на зеления рекет, който определени по-кресливи групи се опитват да налагат на общината, без да се съобразяват с мнозинството от гражданите, особено що се отнася до идеята им Витоша да остане дълго време затворена за масов достъп. Ще направим всичко възможно това да се промени - за нас Витоша е природен парк, който трябва да бъде част от ежедневието на софиянци, а не резерват!

Снимка: "Синя София"

- Вас Ви издигна инициатива от граждани, според които Синя София е единствената дясна алтернатива на тези избори. Кое Ви прави наистина дясна алтернатива и кое в предложенията на останалите претенденти определяте като не дясно?

- Не е дясно когато твърдиш, че капитализмът е в основата на проблемите на София и е причина за корупцията; че София трябва да е град на работническата класа, а не "на богатите туристи, които идват да пият бира". Това са заявления на един от левите кандидати.

Не е дясно, когато не прилагаш безкомпромисен контрол на обществените поръчки и допускаш всички да плащат за "ремонта на ремонта"; да неглижираш интересите на бизнеса, който в много голяма степен също преобразява града, и да го претоварваш с такса смет; да допускаш уравниловки, от което се възползват хора, които не плащат данъци и такса смет или пък крадат парно в кооперациите. В това отношение програмата ни е ясна и дясна! И още нещо, десните хора никога не забравят християнското наследство на столицата, защото тук, в Сердика, е публикуван през 311 г. едиктът за толерантност към християните от император Галерий и от него можем да черпим и основанията за нашето общо съжителство.

Снимка: "Синя София"

- Според някои анализатори през последните години в София са се преселили много хора от страната и тя вече нито е толкова дясна, нито е толкова носталгично настроена към стария градски стил от преди 1944 г., това влияе ли на решенията, които предлагате за развитието на града?

- Днес всеки четвърти-пети българин е столичанин, което означава, че София е умален модел на страната. Масовото прииждане на хора в търсене на поминък и по-добра реализация рязко промени нейния облик. Едни хора се приспособяват и възприемат духа на столицата, други не искат или не могат. Така е в целия свят. Затова основно задължение на градската управа е да налага безкомпромисно правилата за поведение в града, а чрез средата, която създава и облагородява, да възпитава граждани. Това е и задължение на училището и в най-голяма степен на семействата, които за съжаление много често гледат само потребителски на града и рядко допринасят за положителното му развитие с полезни инициативи. В крайна сметка градът рано или късно започва да прилича на хората, които живеят в него и на управниците си!

- Мислите ли, че в избора за кмет и за общински съветници трябва да присъства политическа мотивация и има ли място тук за идеологии?

- Убеден съм, че политическата мотивация е в основата на избора на всеки, защото общинските съветници, кметът на София и районните кметове са политици. Общинският съвет е най-важния политически орган на управление в столицата. "Синя София", регистрирана с номер 89 като местна коалиция КОД, БДФ, Демократично действие представя дясна програма за управление на София. В листата ни за съветници 13 души са с докторски научни степени, в нея влизат бивши министри и зам-министри, професори, доценти, директори на училища, хора с висока експертиза в местното самоуправление, известни спортисти. Софиянци имат богат избор и за преференциално гласуване!

Снимка: "Синя София"

Гласувайте за "Синя София" с номер 89 във всички бюлетини.

Местни избори 2023

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Платена публикация