По време на срещата в Министерския съвет относно Закона за личната помощ за хората с увреждания президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов предизвика гнева на протестиращите родители на деца с увреждания.

"Закони се пишат в правителството. Аз не съм правителство. Не ми подвиквайте като овчар. И престанете да разхождате тези нещастни деца по улиците. Засрамете се, засрамете се", обяви вчера Манолов. Поредното обсъждане на Закона за личната помощ приключи с провал, но изказването на Манолов нажежи още повече страстите.

В предаването "Тази сутрин" по bTV председателят на КТ "Подкрепа" се извини, като уточни, че е бил разбран погрешно - имал предвид, че децата и проблемите на хората с увреждания се използват за политически цели. Той не пожела да уточни кой ги използва.

"В този закон, който трябва да се направи, елементът за личната помощ непременно ще залегне, но в един широк ансамбъл на социални услуги, които ще се предоставят на хората с увреждания", добави Манолов.

Бившият социален министър Иван Нейков (в правителството "Костов") заяви, че не е правилно всеки проблем на хората с увреждания да бъде решаван на парче. По думите му правилният път е създадена обща уредба - Кодекс за хората с увреждания, както и приемането в България на европейската структура на хората с увреждания. Нейков уточни, че никъде в Европа не съществува Агенция за хората с увреждания, каквото имаме ние.