Вицепремиерът Валери Симеонов съобщи пред журналисти в Минестерски съвет, че се надява още тази седмица депутати да внeсат в Народното събрание предложенията връщане на режима за разрешаване на употреба на цигари в обособени помещения, основно в заведенията за хранене и развлечения. Днес ще бъдат обсъдени няколко законопроекта на групата на "Обединени патриоти" и в зависимост от резултата може да бъдат внесени няколко законопроекта още утре, допълни той, цитиран от БТА.

В отговор на въпрос Симеонов каза, че очаква сериозна парламентарна подкрепа за предложението, защото законопроектът отговаря на очакванията на обществото и би въвел хармония и справедливост при спазването и прилагането на закона, а не лицемерие и двуличие, както е сега.

"Очаквам от хора със съвест да гласуват в подкрепа на този законопроект", отговори вицепремиерът на въпрос от кои партии очаква подкрепа и изтъкна, че той е полезен не само за туристическия бранш, но и за непушачи като него.

Лично премиерът Бойко Борисов обаче вече беше категоричен:

"Всеки лидер на партия в коалицията има своето мнение, но въпросът не е поставян на коалиционния съвет. Ако бъде поставен, ГЕРБ няма да подкрепи предложението".

Той припомни, че именно неговата партия въведе забраната и че той подкрепя всички действия, свързани с борбата срещу тютюнопушенето, увреждащо човешкото здраве.

Вицепремиерът информира също и, че на страницата на МС е публикуван законопроектът за вредата от шума, изготвен от МЗ, като отбеляза, че има още една седмица за становища по него. Дали ще има дискотеки, които шумят неправомерно, ще зависи от това дали законопроектът ще бъде приет или не, добави Симеонов. Във връзка с проверките за шума Симеонов съобщи, че това лято щабовете ще продължат да действат и добави, че ще ръководи дейността им във Варна и в Бургас.

Другият законопроект, който ще бъде внесен в НС, е свързан ограниченията на рекламата на хазартните игри и залаганията.

По темата за днешния протест на миньорите вицепремиерът изрази лично мнение, според което "не е работа на миньорите да се занимават с цената на въглищата". По думите му в правомощията на синдикатите е да имат претенции за условията на труд, заплащането и по въпроси, свързани със защитата на интересите на работниците.