Така аргументира вицепремиерът Валери Симеонов проекта на своята партия пълната забрана за пушене в заведения да отпадне и да се върнат пак залите за пушачи и непушачи.

Той подчерта, че не подкрепя пушачите, а е точно "за" ограничаването на въздействието на тютюневия дим върху хората, които са непушачи.

„С въвеждането на промените, които предлага НФСБ, ще се постигне точно този ефект. Тогава ще има помещения за пушачи с много по-добра вентилация, както беше старата норма“, каза Симеонов тази сутрин по телевизия BG on Air

„Никога не съм пушил, много ме дразни тютюневият дим. Постоянно и всеки ден имате репортери в парламента, веднага ще ви заредят с много кадри и това ще бъде срам и позор за българския парламент, за българската законодателна система, за това, че не се спазват правилата в България.

Предлагането на Закона за здравето, който ограничава тютюнопушенето в закрити помещения, практически не се спазва, всички го знаят, включително и тези, които трябва да упражняват контрол. Пуши се и в съдебната система и сградите – прокуратура, съд и т.н. Става въпрос за едно скандално, мащабно лицемерие, двуличие. Това не може да продължава. Когато една законодателна мярка е лишена от смисъл, тя няма как да просъществува“, коментира още вицепремиерът.

По думите му същото е положението и в цяла Европа.

„Европа се превърна в държавата на найлоновите аквариуми. Дразнят ме наглите пушачи, като цяло, повечето от тях като правило са доста по-нагли хора. Не знам това самочувствие откъде го взимат, но палят цигара без да искат разрешение. Това нещо не може да продължава. В Гърция се пуши навсякъде. Имал съм случаи, при които влизам в заведение и с мен има пушачи, основно жени, и се обръщам към собственика, който още от вратата ни посреща, заведението беше празно, и го питам пуши ли се тук и той ми отговори: „Да, пуши се“. Казвам му: „Добре, нали сте член на ЕС и има забрана за тютюнопушенето“.
Той ми отговаря: „Да, има забрана“, обърна се и остави пепелник на масата“, разказа вицепремиерът.

Слабаков: Църква финансира кампаниите срещу пушенето