Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че днес ще подаде сигнал в прокуратурата за незаконно строителство на южния плаж в Слънчев бряг. Пред БНТ той беше категоричен, че няма да се откаже от намерението си 5 бара, построени върху пясъка на известния Какао бийч, да бъдат премахнати. Тези огромни съоръжения по никакъв начин не отговарят на изискванията на Закона за устройство на територията, настоя той, макар че вчера министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че според проверката на нейното ведомство няма нарушения и всичко е законно.

Така двамата отново влязоха в конфликт, както и след неговите публични акции срещу шумните дискотеки в курорта миналата година.

По думите на вицепремиера тези заведения нямат основи и са опасни за хората, защото в тях се събират до 4000 души, а металните им конструкции нямат стабилна основа.

"Тук се разрешават едни територии в разрез със Закона за устройство на територията и наредбата на община Несебър. Вместо 15 кв. метра се разрешават 1500 кв. метра.", каза Симеонов.

По думите му заведенията, които са на пясъка, по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие могат да бъдат само четири вида и могат да бъдат само заведения за бързо обслужване.

Друго сериозно нарушение е изместеното течение на реката, което преди да бъде изместено е преминавало през териториите на едно от заведенията, подчерта Валери Симеонов.

Вчера той стигна дотам, че обвини Ангелкова, че е поискала от МРРБ да извади 20 дка от плажа от регистъра на изключителната държавна собственост и да ги прекатегоризира като частна. Така се подготвяла продажба на държавни парцели.

20-те декара са край хотели на Елена Иванова, шефка на Съюза на собствениците в курорта, изтъкна Симеонов, и заяви, че министърът на туризма щяла да осребри това.

Тя обаче отговори, че не продава плажове, а ги управлява чрез отдаване под наем или концесия. И обясни, че е поискала изменението заради актуална специализирана карта на плажа от 2015 г., която отразява по-точно състоянието и площта на ивицата, отколкото старата кадастрална от 2005 г.

"Министерството предпочита да работи с актуални карти, защото при наемането или концесионирането на плажовете трябва да провежда процедурите правилно и да съставя документите коректно", заяви Ангелкова.

"Превратно тълкуваме нещата може би. Процедурата за специализираната карта, която е поискала министър Ангелкова, е нормална", коментира и регионалният министър Николай Нанков и уточни, че специализираните карти са в сила от 2 години, просто досега не са били нанесени върху кадастралните.

"Темата, която вицепремиерът Валери Симеонов засяга - за продажба на държавни имоти, изобщо не стои на дневен ред, но утре ще го обсъдим на Министерския съвет", каза още той.