Настоявам за незабавно свикване на Коалиционния съвет (ГЕРБ - "Обединени патриоти") до края на деня, на който да бъде разгледан въпросът с недопустимото поведение на Валери Симеонов и незабавната му оставка като вицепремиер, заяви в отворено писмо до партньорите си във властта лидерът на "Атака" Волен Сидеров на фона на протестите на майките, които бяха наречени от колегата му "кресливи жени" с "уж болни деца".

"Ръководството на "Атака" сваля политическото си доверие от Симеонов, заради недопустимите обиди към хора с увреждания. Ще настояваме да бъде предложен друг представител на Патриотите за вицепремиер. В 21 век физическото отсъствие на премиера Бойко Борисов от страната не пречи да бъде осъществена конферентна връзка с него и той да участва в Коалиционния съвет, макар и от разстояние", пише още Сидеров, цитиран от партийния си пресцентър, след като само преди дни от партията на Симеонов - НФСБ, свалиха доверието си срещу него, след като обвини лидера им, че е "човек на Сорос в правителството".

Минути, след като писмото на Сидеров беше разпространено, от "Атака" изпратиха същото, но този път не само с неговия подпис, а и с тези на депутатите - Десислав Чуколов, Явор Нотев, проф. Станислав Станилов и Павел Шопов.

По-рано днес самият Валери Симеонов заяви, че няма за какво да подава оставка, тъй като е казал истината, и че ще го направи, само ако тя му бъде поискана едновременно от премиера Бойко Борисов и лидерите на ВМРО и "Атака" Красимир Каракачанов и Волен Сидеров.

"Това са тези, които са ме задължили да бъда вицепремиер. Аз съм на тази длъжност не по свое желание, такова беше решението на коалиционния съвет на коалиция ГЕРБ - "Обединени патриоти", подчерта той.

Нещо повече, Симеонов получи директна подкрепа от бизнеса. Представители на работодателските организации се изправиха до него в Министерски съвет и заявиха, че трудно ще преглътнат поредна оставка, особено на член на кабинета, който работи добре с бизнеса. Според тях е неприемливо това да става "под натиск от улицата".

"Този уличен натиск, тези протести няма да ни доведат до добро, искаме стабилност на правителството", заяви шефът на КРИБ Кирил Домусчиев.

Това се случи на фона на новите протести на майките на деца с увреждания, които този път заявиха, че няма да си тръгнат от пространството пред Министерски съвет, докато Валери Симеонов не подаде оставка.

"Ние сме тук заради обидата, която Валери Симеонов нанесе на децата ни, наричайки ги "уж болни". Това е гавра както към всички хора с увреждания, така и към държавата", заявиха майките, които носят плакати с надписи "Симеонов - вън, "Симеонов - позор за България", "Симеонов, ти си срам".