"Не е лесно да си лицето и гласът на Европейската комисия, защото е едновременно огромна отговорност и голяма привилегия. В Комисията сме задължени всеки ден да се подготвяме - да сме организирани, да четем, да ставаме рано и да се изправяме пред най-голямата група акредитирани журналисти на планетата", казва Схинас в интервю за телевизия "България он ер".

Според него, процесът за влизане на България и Румъния в Шенген е към края си.

"Отне време, но сега с основание можем да кажем, че сме близо до финализирането на влизането на България и Румъния в Шенген. Председателят на ЕК Юнкер нееднократно заяви, че сега е времето. Въпрос на кратки срокове е. Надяваме се това да се случи още при комисията "Юнкер". Крайното решение е в ръцете на страните членки, а не в ръцете на Комисията, посочи той.

Маргаритис Схинас бе категоричен, че е воля на британския народ да реши дали Брекзит е развод с ЕС завинаги или след време ще се върне при партньора, когото е напуснал.

"Ние бяхме изоставените, нашите британски приятели решиха да си тръгнат. Брекзит ще се случи - в момента финализираме условията по споразумението за развод, но и основите по бъдещото ни партньорство", обясни Схинас.