Всяка партия има своите различния, да се акцентира върху тях, не е особено разумна тенденция. Това каза председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и евродепутат Сергей Станишев пред журналисти преди началото на дискусия на тема "Три перспективи за бъдещето на обединена Европа".

Попитан, като кандидат депутат на БСП, ще може ли да изпълнява програмна платформа, в която е записано, че БСП не приема Истанбулската конвенция, той отговори, че въпросът за нея е "удар на празно пространство".

"Въпросът в България е решен, правно, политически, защото има произнасяне на Конституционния съд. Аз съм се произнесъл по мотивите на Конституционния съд, но това е друга тема. Аз, като демократичен човек уважавам институциите и техните решения", коментира той.

"ЕП се е произнасял отдавна и там също не е на дневен ред, няма нужда да се формира позиция и да се ориентираме по една и друга платформа. Глобалният пакт за миграция е един много сериозен документ, поставен на масата, един такъв проблем не може да се решава самостоятелно от една държава. Той не е правно ангажиращ, за мен това не е проблем", посочи oще лидерът на ПЕС.

"Виждам една тенденция, която не е особено разумна, да се акцентира върху различията. Всяка партия има някакви различия, по един или друг въпрос. Не се акцентира върху това, кое е общото, защото ако се следва тази линия, вие евентуално ще зададете въпроса, към кое политическо семейство принадлежи БСП", изтъкна Станишев.

Европа на статуквото, на няколко скорости и на нациите - това са сценариите, обобщени на прага на изборите за Европарламент от Сергей Станишев по време на участието му в дискусията "Три перспективи за бъдещето на обединена Европа". Той назова и двете посоки, от които според него идват най-големите заплахи - статуквото и войнстващият краен национализъм. По думите му за средна страна, каквато сме ние, най-добрата защита и намирането на балансите, свързани с националните интереси, е да бъдем стабилна и отговорна част от Европейския съюз.