Европа на статуквото, на няколко скорости и на нациите - това са сценариите, обобщени на прага на изборите за Европарламент от лидера на ПЕС Сергей Станишев. Дискусията на тема "Три перспективи за бъдещето на обединена Европа" събра в зала 7 на НДК участници от всички политически цветове и международни експерти и редица гости от Брюксел. Централна роля в дискусията заедно със Сергей Станишев взеха вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на "Милениум клуб България" Румен Чолаков, а сред публиката бяха представители на 12 дипломатически мисии, начело с посланиците на Франция и на Германия.

Снимка: Павлин Даскалов, Dir.bg

"Предстоящите европейски избори ще решат дали Европа ще съществува във вида, който я познаваме", предупреди Станишев, подчерта, че се намираме в предизборна ситуация и начерта три възможни сценария за след вота:

Европа на статуквото

"Този сценарий се олицетворява от Европейската народна партия, която през последните 20 г. доминира над институциите и формира политиките и облика на ЕС. Това е факт. ЕП и ЕК, и Европейският съвет са под контрола и оглавявани от Европейската народна партия", посочи Станишев.

По думите му този модел подчертава неравенствата, които вече са нетърпими в обществата.

Снимка: Павлин Даскалов, Dir.bg

Европа на няколко скорости

"Вторият сценарий е крайно опасен за България, защото вътрешните неравенства в страните и между страните зараждат една идея, че тези, които сме наистина за сериозна интеграция, трябва да вървим с ускорени темпове напред, тези които изостават да си стоят там, където са. Вина носят всички, дори Централните и Източните държави, които често се държат провокативно към останалите", смята Сергей Станишев.

Снимка: Павлин Даскалов, Dir.bg

Европа на нациите

"Третият сценарий е Европа на нациите. Звучи гордо и прекрасно, защото всички идваме в ЕС от една държава, от друга, ние сме патриоти гордеем се с историята си. Това е много примамливо. Тази идея развива скорост през последните години, заради множеството кризи- икономическа, социална, политическа, психологическа, всякаква", обясни Станишев и добави: "При тези проблеми, които са глобални и взаимосвързани, е пълна илюзия, лъжа и измама към хората е да кажеш, ние ще ви оградим от тероризъм, миграция, икономически кризи, като ви върнем в доброто старо време, в златния век, който никога не е съществувал", обясни той.

Снимка: Павлин Даскалов, Dir.bg

Сергей Станишев назова и двете посоки, от които според него идват най-големите заплахи - статуквото и войнстващият краен национализъм:

"Според мен заплахите са две: заплаха от статуквото, арогантно което казва, че всичко е наред, ние излязохме от кризата, имаме икономически растеж, безработицата е ниска. Никакви промени не са необходими. Това е абсолютно неприемливо за мнозинството от хора в ЕС. Втората заплаха това е войнстващият краен национализъм. Опасен е, освен неработещ. Той се нуждае от образа на враг, който може да бъдат бежанците, етническите малцинства, винаги това довежда, че враговете са съседите ни", каза Станишев и припомни, че най-голямата ценност на Европа е, че живеем в мир: "В мир, за това поколение изглежда естествено състояние, но не е. То е извоювано".

По думите му за средна страна, каквато сме ние, най-добрата защита и намирането на балансите, свързани с националните интереси, е да бъдем част от общността. "Иначе оставаме сами срещу всички предизвикателства, заобиколени от големите играчи, които винаги се държат арогантно, когато общуват с малките. В тази общност, ако умееш, може да отстоиш своите интереси и идеи, намирайки вътрешни съюзници, опирайки се на европейските ценности, които са ценности на солидарност, взаимно разбирателство, търсене на баланси", посочи още лидерът на ПЕС.

Вицепремиерът Томислав Дончев също сподели вижданията си. Той представи своите виждания за възможни сценарии за бъдещето на Европа.

"Може би веднъж в годината трябва да обявяваме един Ден без Европа. Тогава евроскептиците драстично ще намалеят, защото ще разберат колко национални граници трябва да минат и колко визи ще им трябват, или пък колко мито ще се плати за превоз на стока до Германия", предложи Дончев

Снимка: Павлин Даскалов, Dir.bg

Той обърна внимание, че "в Европа има дефицит на голяма цел, която да увлича всички и да катализира мислене в една и съща посока" и посочи като възможни сценарии за бъдещето на Европа задълбочаване на интеграция, тотална дезинтеграция и изчезване на ЕС, и междинен вариант за частична дезинтеграция.

"Европа е на кръстопът", посочи Дончев и допълни, че кръстопътят е низ от възможности. "Трябва да се опитваме да направим точна анатомия на проблематика и да произведем диагноза и след това да предпишем лечение", отбеляза вицепремиерът и посочи, че няма нито един съществен икономически или политически аргумент защо ЕС не трябва да съществува.

В дискусията взеха участие президентът на ПЕС Сергей Станишев (вляво) и вицепремиерът Томислав Дончев (вдясно)

Снимка: БТА

Дончев коментира, че има уникална хранителна среда за всякакъв вид популисти, режим на дигитална демокрация, където всеки може да си създаде общество, което споделя неговите аргументи.

"Глобалният свят не е особено уютен, натискът на глобалния свят ни кара да се връщаме към традиционното, да си живеем в рамките на националните граници, но няма нито един сериозен проблем, който да може да бъде решен в рамките на националните граници", посочи вицепремиерът и отбеляза, че само с инструментите на националната държава не могат да бъдат решени нито проблеми като мигрантския натиск, нито проблемите на климата, нито дори социалните проблеми.

Снимка: Павлин Даскалов, Dir.bg

На свой ред председателят на "Милениум Клуб България" Румен Чолаков коментира, че в Европа броди призракът на евроскептицизма, а различни политици използват старите стратегии за търсенето на враг, когото да мразим.

ЕС в последните 10 години има сякаш политика да потушава кризи, лидерството не е съвременно, смята той. Според него дълбоката ни криза е идеологическа. Ние нямаме дългосрочна перспектива за това накъде отиваме, накво се опитваме да постигнем и каква е крайната цел, отбеляза Чолаков и допълни, че европейските граждани не припознават европейските институции като свои. Нуждаем се от по-лесен механизъм на вземането на решения в ЕС, засилването на интеграцията може да доведе до много предимства за европейците, смята Чолаков.

Очаквайте в Dir.bg - интервю с представителите на "Милениум клуб България" Цветелина Пенкова, Лияна Минкова и Калоян Буковски.