"Левите и прогресивни сили изминахме дълъг път през последните два месеца. Мобилизирани сме още от ден първи на тази безпрецедентна криза и продължаваме да отстояваме нашите общи ценности и решения. Искам да благодаря на всички наши комисари. Те работиха за този смел план на ЕК, който днес е на масата. Ще продължат и през следващите месеци. Знам, че все още има много различия между отделните страни-членки, които предстои да бъдат изгладени, но бих искал да насърча всички да подходим конструктивно, да настояваме за прогресивните и социални приоритети. Да подкрепим механизмите, гарантиращи по-плавно преминаване през кризата и възстановяване на Европа.

Искам да благодаря на Марио Сентено, чийто мандат изтича, за огромните усилия и неуморната му работа начело на Еврогрупата. Под негово ръководство бяха постигнати много важни споразумения, както и смелите действия, предприети в началото на тази криза. Благодарение на него Еврогрупата остана силна. Това беше изключително важно за нашето семейство. Да се обединим около принципа, че председателството на Еврогрупата трябва да остане в ПЕС."

Това заяви Сергей Станишев по време на видеоконферентен разговор с европейски леви премиери, лидери и комисари преди Европейския съвет днес. В разговора взеха участие върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, председателят на ЕП Давид Сасоли, комисарите Франс Тимерманс, Паоло Джентилони и Елиза Ферейра, както и премиерите на Испания и Швеция Педро Санчес и Стефан Льовен.

"Оптимистичен сигнал за обединение е вторият най-добър изход от Европейския съвет днес. Първият би бил приемането на Възстановителния план. Тази игра обаче не може да продължава вечно. Търпението на европейските граждани е на изчерпване. Първоначалният страх от пандемията започва да отстъпва пред социално-икономическите проблеми и ЕС е в дълг към обществата. Трябва да побързаме. Имам сериозни опасения за политическите последици от продължителното забавяне. Нуждаем се от силен политически знак за солидарност и за това, че хората и държавите няма да бъдат оставени да се оправят сами. От този знак зависи и реакцията на финансовите пазари. Нека да покажем на онези, които все още се съмняват, че солидарността не означава един регион да се отказва от ресурси, за сметка на друг. Солидарността означава да признаем, че или ще процъфтяваме всички заедно, или ще потънем един по един", призова лидерът на европейската левица.

"Има два ключови аспекта. Първо, въпросът за условията и критериите по линия на Плана за възстановяване и какви реформи ще се изискват от страните-членки. Не можем да повтаряме стари грешки. Трябва ясно да прозвучи категорично отхвърляне на всякакви опити за повторно налагане на орязване на публични разходи и затягане на колани под удобното прикритие "Структурни реформи", както след кризата през 2008 г. Тогава Комисията на Барозо буквално унищожи основополагащата солидарна тъкан на европейския проект. Днес ЕС трябва да изпрати ясен сигнал: "не" на остеритета и "да" на прогресивните социални, екологични и демократични реформи, които левицата предлага. Нито едно евро от възстановителния пакет няма да отиде за компании, регистрирани в данъчен рай, или пък използват схеми за укриване на данъци. Сега е моментът да наложим и Социалния стълб, Зелената сделка, социалната държава, Младежката гаранция, защитата на всички работници", настоя Станишев.

"Вторият момент е бюджетът и използването на собствени ресурси. Има обективна необходимост от съществени европейски ресурси, които да подпомогнат обществата да се възстановят. В някои страни-членки обаче преобладаващото мнение е, че вноските към ЕС са "загубени" пари, като не се отчита пряката и косвена възвръщаемост на тези средства. Отново виждаме и опити за делене на принципа донор-бенефициент. И тези проблеми може да се задълбочат покрай настоящата криза. Решението е именно чрез собствените ресурси.", категоричен е президентът на ПЕС.

Паоло Джентилони, еврокомисар с ресор "Икономика" се включи с анализ:

"Намираме се в много дълбока криза. Очакваният спад на европейската икономика е около 7,5%, а в някои страни като Франция, Испания и Италия се очакват двуцифрени стойности. По време на кризата избуяха още по-силно и нашите различия. След голямата рецесия има риск и за голяма фрагментация на общия ни пазар. Трябва да се справим заедно, защото всички страни-членки зависят от неговата стабилност. Основният инструмент за това са 750-те милиарда евро за възстановяване, от които 560 млрд. под формата на грантове и заеми, свързани с Европейския семестър. ЕК ще поиска от държавите-членки през октомври т.г. наред с бюджетите си да представят и чернови на Националните планове за възстановяване. Има три спорни момента: период на действие; размер - това е силен сигнал както за гражданите, така и за финансовите пазари и всяка промяна на размера на Възстановителния пакет на този етап би означавало и промяна на качеството; и не на последно място грантове и заеми. По отношение на условията, аз бих предпочел да ги наричаме приоритети. Националните планове трябва да бъдат представени от правителствата, а ЕК ще гарантира съгласуваност, както и това да са в унисон с основните европейски приоритети като социална кохезия, конкурентоспособност и др. ЕС трябва да увеличи собствените си ресурси, но без да се увеличават вноските на страните-членки."

Премиерът на Испания Педро Санчес посочи, че е обнадежден от настоящето предложение на ЕК.

"Днешният Европейски съвет е изключително важен и трябва да излезе с ясно послание към финансовите пазари - обединение, въпреки различията. Още през юли Европейският съвет трябва да постигне съгласие както за Възстановителния план, така и за Многогодишната финансова рамка."

Радмила Шекеринска, Социалдемократически съюз, Северна Македония заключи дискусията с политическия извод: "Трябва да се гордеем със социалистите и демократите за това, че направиха немислимото до вчера - възможно днес."