България ще получи приблизително около 15 милиарда от ЕС заради пандемията, като 3 милиарда ще трябва да върне. Това съобщи пред bTV лидерът на ПЕС Сергей Станишев.  Заедно с парите по други еврофондове, които ще ни бъдат отпуснати, общо средствата ще бъдат около 30 милиарда евро. Вчерашното решение на ЕК е историческо и извежда евроинтеграцията на ново ниво. 

Според лидера на ПЕС в здравния аспект на пандемията България се е справила много добре. Той обаче е на мнение, че икономическите мерки са спонтанни и понякога необосновани. Станишев заяви, че  трябва да бъде създаден у нас Икономически антикризисен щаб. 

"Както имаме Щаб за борба с коронавируса, така трябва да имаме и такъв за икономиката. Ние ще трябва да представим план за излизане от кризата пред ЕС", допълни Станишев.

"Ще бъдем задължени да представим Национален план за възстановяване. Той не може да бъде само един план на правителството - трябва ни широка кръгла маса, с експерти, браншови организации, синдикати и работодатели, с опозицията, за да се видят всички идеи. Да се види кои сектори са най- засегнати. Най-важното е не просто да възстановим статуквото преди тази криза, а да видим къде са възможностите за ускорено развитие на икономиката", отбеляза Станишев.

Намалянето на ДДС за ресторантьорите е било емоционална реакция и едва ли ще помогне реално за изсветляването на сектора, тъй като няма яснота дали ще има туристи. Това вероятно ще доведе и до верижна реакция за искане на подобно намаляване и от останалите сектори, коментира Станишев. 

"Когато намаляваш ДДС-то за един сектор, то трябва и за друг. Защо не се намалява ставката за детските стоки", попита Станишев.

В кризисна ситуация, когато има твърде много неизвестни за икономиката, се създава още несигурност, посочи той.

"Следя с голяма тревога кампанията за председател на БСП. Едни от говорителите на кампанията го правят по байганьовски, други по-изтънчено. Георги Гергов е избран за изкупителна жертва. Видим е тандема Нинова- Овчаров", разкри лидерът на Партията на европейските социалисти и допълни, че е имал среща с Корнелия Нинова преди месец и половина.

"Виден е тандемът Нинова-Овчаров. Не случайно човекът, който ще готви основният политически документ за конгреса е Румен Овчаров. И Овчаров защитава Нинова като Матросов на амбразурата", посочи той.

Какви барони са председателите на общинските организации? Те са ядрото на партията - хората, които ще трябва да организират самата кампания, каза Станишев по отношение на изказване на Румен Овчаров.

Според председателят на ПЕС изборът в БСП на нов председател трябва да е въз основа на идеи, като се направи рекапитулация и на четирите години мандатност. Той отбеляза, че не всичко започва от днес за БСП и сегашното ръководство, като даде за пример мандатността, което е било въведено още когато той е бил председател на партията. 

Президентът на ПЕС бе призован да отговори и на въпроси за другарския огън в БСП.

Тезата, че тези, които ще се състезават срещу действащия председател, действат по поръчка на ГЕРБ, е фалшива опорна точка, налагана централизирано, смята той. И попита нима в такива грехове могат да бъдат заподозрени хора като Георги Пирински и Велислава Дърева.

Просто трябва да се успокои обстановката, който иска да се кандидатира - да се кандидатира, какво страшно има, добави той.

Част от реформите, които се приписват на сегашното ръководство, са направени още по мое време, посочи Станишев, който е и бивш лидер на БСП. Той даде пример с несъвместимостта на постовете и мандатността на председателя на Националния съвет на БСП.

Партията трябва да бъде успокоена, категоричен е лидерът на европейската левица. И припомни, че срещу него се е състезавал президентът (2002 - 2012 г.) Георги Първанов, който направил "доста агресивна кампания".

Никой не е правил драма от това, че някой се кандидатира срещу председателя, посочи Станишев. И подчерта, че основният въпрос, на който трябва да отговори БСП е какво предлага на страната, какво различно от ГЕРБ предлага.

"Хората в партията са обезпокоени, че по социологически проучвания БСП има 12%. Те искат да видят състезание на платформи и идеи. Каква ще бъде физиономията на БСП и какво по-различно от ГЕРБ предлага на страната", бяха точните му думи на Станишев.

В отговор на въпрос дали има амбиции да заеме поста председател на БСП, Станишев отвърна, че това за него не е на дневен ред. Искам да видя БСП силна, която може да спечели убедително следващите избори. И за това ще работя през следващите месеци. 

"Никога не съм се срещал с Васил Божков по време на мандата ми. Министерствата имат много разговори с бизнесмени, което е нормално. Този диалог трябва да се води", отговори Сергей Станишев на въпрос за срещата на бившия зам.-министър на финансите Георги Кадиев с Божков през 2006 г. (по време на правителството на Станишев).