Каквото зависи от мен да подкрепя левицата да бъде силна, адекватна, европейска, модерна, ще го правя, заяви доскорошният президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев пред български журналисти на конгреса в Берлин. Вчера, след 11 години начело, той предаде поста на новоизбрания президент на ПЕС Стефан Льовен.

Попитан накъде ще поеме оттук нататък и ще влезе ли в битката за БСП, Станишев помоли журналистите да му дадат малко почивка и обяви, че ще помага на левицата.

"Ако искате, моят лозунг е да направим БСП и левицата големи отново, да бъдем фактор, който задава дневния ред на страната, а не е просто присъдружна партия към някаква коалиция или към някой, който е по-добър или по-голям от нас. Това е унизително положение за БСП", коментира той.

По думите му, ако БСП е достатъчно голяма и силна и левицата е голяма и силна, ще има място за всеки.

Станишев коментира, че не е лице на опозицията и посочи, че в БСП има много загрижени хора.

"Трябва да осъзнаем, че днес на картата е изобщо съществуването на БСП като политическа сила, от която нещо зависи. Това е обща отговорност", заяви той.

Снимка: БТА

Досегашният президент на ПЕС каза, че през тези 11 години начело на европейската левица е следвал ясно принципите - уважение и диалог с всяка партия и на тази база изграждане на консенсус и политики, пречупени през ценностите за демокрация, справедливост, солидарност, равенство.

"За съжаление, в БСП тези принципи днес не работят", коментира Станишев. "Нито имаме вътрешен диалог - имаме постоянно караници, нито имаме диалог навън, нито имаме изграждане на политики, които са убедителни, така че да мотивират хората не със страх, а с положителна емоция", посочи той.

Относно отсъствието на лидера на БСП Корнелия Нинова от конгреса в Берлин, Сергей Станишев коментира, че, за съжаление, това е последователно поведение през последните години. Той отбеляза, че това е и една от основните причини да не се кандидатира отново за президент на ПЕС.

"Ако нямаш зад себе си партия, която е голяма, която е ангажирана с ПЕС, трудно може да играеш тази роля, която се очаква от президента на европейското единно социалдемократическо семейство", посочи Станишев. Той припомни, че за последно Нинова е била на голямо събитие на ПЕС на живо през 2016 г.

Снимка: БТА

Заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин коментира пред БТА, че Станишев никога не си е тръгвал от БСП. Знаете, че във всички тези години винаги е коментирал, давал е съвети, изразявал е мнения, така че сигурно ще продължи, но оттам нататък въпросите са към него, посочи той относно плановете на Станишев. Публично единствено каза, че ще работи БСП да е силна и аз подкрепям това всеки да работи БСП да е силна, допълни Вигенин.

Снимка: БТА

Заключителният доклад на Станишев на конгреса, на който ПЕС чества своята 30-годишнина, бе посрещнат с аплодисменти. Той получи и много подаръци от своите съпартийци. Румънските социалдемократи му подариха негов шарж.

Снимка: Dir.bg