Той посети зеленчуковата борса, за да види на място условията, при които българските производители продават продукцията си. Близо два часа десетки земеделски производители споделяха проблемите си и търсиха отговор от Станишев за мерките, които БСП може да предприеме в тяхна защита, предаде БГНЕС.

Сергей Станишев отбеляза, че правителството на ГЕРБ гази дребния и средния бизнес, а поощрява монопола на големите фирми и накрая цената я плащали хората. Лидерът на БСП даде пример с нови наредби, които мачкали дребните и средните производители и те трудно можели да достигнат с продукцията си до потребителите.
"Мирослав Найденов не е направил нищо за тях", добави Станишев.

По думите му обещанията на земеделския министър за замразяване на цените са само пиар акции. "Всички стоки в магазините поскъпват, при това драматично", напомни лидерът на социалистите.

Вчера разбрах, че Сергей Станишев разбира много от енергетика, днес виждам, че разбира и от храни, заяви в отговор министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, предаде „Фокус”. По думите му 2007-а година е срамната година, в която България за първи път от нетен износител, се е превърнала в нетен вносител на храни и търговското салдо е било отрицателно.

„Аз доколкото си спомням през 2007-а година премиер беше същият този господин, който днес се е изказал, а и който вече е европейски лидер на социалистите”, заяви Найденов.
Той добави, че през 2008-а салдото е било почти на нула, през 2009 г., когато ГЕРБ е поело управлението салдото е станало положително от 384 млн. долара. През 2010 година салдото е продължавало да бъде положително, като вече е достигнало близо 1 млрд. долара, а през 2011 година е било над 1 млрд. долара.
„Така му отговарям на председателя на ПЕС”, заяви министър Найденов и добави, че действително това е далеч от 80-те годни, които са били златни за България и когато салдото е било 4,5 млрд. долара.

„Казвам му на г-н Станишев, че в следващия мандат и дори му обещавам на него, че в следващия мандат на ГЕРБ, който ще бъде от догодина – ние ще продължим да работим и салдото ще нарасне и ще се борим поне докато стигне 4,5 млрд. долара”, отговори на обвиненията Мирослав Найденов.

Той отбеляза, че все пак Сергей Станишев е интелигентен човек и не вярва да е изрекъл такава глупост, защото знае, че ще получи насреща си цифри.

На коментара, че той не е министър на земеделието, а на поскъпването Мирослав Найденов заяви, че най-добре е да се попитат хората.
„Само да кажа, че моят рейтинг е по-висок от на Сергей Станишев, което означава, че хората оценяват моята работа, като по-добра от неговата”, категоричен бе земеделският министър.
Според последното юлско изследване на НЦИОМ за рейтингите на политиците Найденов е третият най-харесван министър след Лиляна Павлова и Цветан Цветанов с 37.5% одобрение. В същото време Станишиев получава около 27%.