ПЕС ще подкрепи БСП за предстоящите европейски избори. Радвам се че това ще стане за пореден път и то в ключова кампания за "решаващи за посоката на развитие на Европа" избори. Това написа във фейсбук председателят на ПЕС Сергей Станишев.

В събота, 30 март, на обучението, организирано от ПЕС и БСП, ще се включи лично моят приятел и колега Йън Макникъл, доскорошен генерален секретар на Лейбъристката партия на Великобритания и сега член на Камарата на лордовете в британския парламент от партията на Джеръми Корбин, отбеляза Станишев.

Йън е човек с много опит в правенето на кампании и харизматичен говорител. Сигурен съм, че ще ни даде добри идеи за кампанията на БСП за Евроизбори 2019 и ще бъде полезен както на Националния предизборен център, така и на областните председатели на щабове и на медийните експерти, поканени да се включат в обучението, изтъкна председателят на ПЕС.

Лейбъристката партия във Великобритания е в подем и в добра кондиция за избори заради залагането на ценностни леви послания към избирателите, към младите хора на Острова и към европейските граждани в Обединеното кралство. Нека не забравяме, че там живеят около 400 000 българи в момента, подчерта Сергей Станишев.

На Конгреса в Лисабон Джеръми Корбин ясно заяви принадлежността на лейбъристите към ПЕС въпреки хаоса с Брекзит и плановете на Тереза Мей. А нашето политическо семейство се ангажира с подкрепа на всяка партия-членка в кампанията за евровота - със събития, обучения и помощ за послания, работа с активисти, посочи лидерът на европейските социалисти.

ПЕС всяка година отделя сили и средства за съвместна работа с българските социалисти. И в тази кампания ще подкрепим БСП, както и в редица предишни битки. През 2015 г. европейските социалисти удариха рамо на българските си другари в битката за местните избори, а през 2016 г. бяха обучени над 600 активисти от цялата страна, които се включиха в кампанията на президента Радев. Година по-късно заедно с председателя на БСП участвахме в организираната от ПЕС кръгла маса за сценариите за бъдещето на Европа, заедно с представители на целия политически спектър, припомни Станишев.

Председателят на ПЕС изрази надежда, "че и в тази кампания, както винаги досега, БСП ще има позитивни, модерни, европейски леви послания към избирателите си, за да разширим нашата подкрепа сред всички българи, които искат успешна, справедлива и солидарна Европа".

Йън ще ни е много полезен за това!, заключи Станишев.