Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев по време на традиционния
събор на левицата под връх Бузлуджа. Около 30 000 членове и симпатизанти на
БСП се събраха на историческата поляна на събор под мотото "Сила
за промяна", предаде БТА.
За първи път изпълнихме успешен мандат и няма от какво да се срамуваме, но не бяхме и безгрешни, каза Станишев. Допуснахме много компромиси - коалиционни и вътрешни и хората ни оцениха не по това, което направихме, а по това което не свършихме и ги разочаровахме, добави той. Много пъти БСП е
била бита, но винаги се е изправяла, защото имаме вяра и ценности, заяви Станишев и изрази увереност, че и този път ще го направят.
Тази "Бузлуджа" е тежка за мен, само до преди дни носих цялата отговорност за управлението на държавата, заяви Станишев. Той посочи, че носи отговорност и за изборните резултати. Не бягам от моята отговорност, но няма да избера лесния път на личното спасение и на бягане, добави той.
Духът на тазгодишната Бузлуджа след загубата на властта лидерът на БСП обобщи със стих на Иван Вазов: «България цяла сега нази гледа. Този връх висок е, той ще ни спаси. Ако бехме бегали, по-добре да бихме умряли“, предаде Дарик.
Станишев заяви още, че ще настоява на конгреса да има честно лидерско състезание за визията на БСП и бъдещето на страната.
Първото нещо, от което се нуждаем е да подредим нашия си
двор, каза лидерът на БСП. Когато си в опозиция, има и едно
голямо предимство - предимство за пречистване, защото тогава
работят и се борят именно хора, които не търсят постове, а
вярват в кауза, отбеляза той. По думите му именно от такива хора
има нужда днес БСП на всички нива, повече отколкото вчера.
По време на събора 118 млади социалисти получиха партийните си книжки, на 28 от тях книжките връчи Станишев. Велислава Дърева беше отличена с наградата на БСП "Георги Кирков-Майстора".
След събора се състоя първото заседание на Организационния комитет за създаване на Младежко обединение в БСП. Предвижда се в него да членуват млади социалисти до 35 години. БСП има близо 15 000 членове, които са на възраст да участват в това обединение, каза лидерът на партията Сергей
Станишев в края на заседанието. Той посочи, че очаква създаването на Младежкото обединение да бъде завършено до конгреса на партията на 18 октомври и така формацията да изразява интересите на младите хора в партията.
На заседанието беше избран оперативен щаб от 13 членове с
председател Атанас Костадинов. До 20 септември трябва да бъдат
изградени общинските младежки клубове, до 2 октомври -
областните съвети, а между 5 и 11 октомври да се състои
Националното учредително събрание на младежкото обединение.

Вижте снимки от настроението на събора