Москва ще отговори на действията на София, която изгони 70 дипломати на Руската федерация, а на този етап посолството ни в България не може да работи нормално при такава ситуация. Това заяви на пресконференция министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.

"По наша оценка, мисията ни не е в състояние практически да осъществява нормално дейност. Естествено, ние ще отговорим реципрочно на нашите български колеги", добави той.

Според руския външен министър, решението на България да изгони 70 дипломати и служители на руското посолство в София, е под давлението на Вашингтон. 

"Това не е самостоятелно решение на премиера в оставка на България, който има абсолютно открита и еднозначна проамериканска ориентация. Той е готов да изпълни каквито и да е искания на своя господар", коментира още Сергей Лавров.

По думите му, "исканията на господаря се заключават в това да бъде убита у българите историческата памет, да бъдат разрушени основите на двустранните отношения между България и Русия, които са затвърдени в общата борба за независимост и много други ситуации, включително в новата история".

"Политиката на Вашингтон, която се забелязва не само в България, но и на Балканите, е ясна. САЩ искат да убият историческата памет на народите на Балканския полуостров, особено на православните народи", каза още външният министър на Руската Федерация.

Според Лавров и в самата България решението на правителството в оставка е било прието "с удивление".