Прокурорите поискаха отстраняване и на служителя на общината Станой Милов, който също беше задържан с обвинения за милиони щети от обществени поръчки.

От показанията на разпитаните досега свидетели се установява, че в Община Септември цари страх от заявяване на отношение, което не е в подкрепа на обвиняемия Марин Рачев, заяви прокурорът по делото Мария Николова.

„Лицата, които предстои да разпитаме, се намират в пряка зависимост от Рачев като работодател. Тази зависимост би повлияла върху събирането на доказателства. Предвид поведението на Марин Рачев от показанията на разпитаните досега свидетели, служебното му положение, йерархичната зависимост на лицата и представените документи считаме, че ако не бъде отстранен от длъжност, ще е налице основателно съмнение за коректността и пълнотата на показанията", мотивира се тя.

По думите й Рачев би упражнил възможността да селектира вида и обема на информацията и документацията, която се представя в хода на разследването.

Изборът на законодателя на Специализирания наказателен съд за делото е избор на съд, който да изпълнява поръчки, коментира обаче адвокатът на кмета - Васил Василев.

„Бяхме призовани в 10.00 часа за извършване на процесуално-следствени действия. В 11.15 бяхме извикани и на клиента ми беше връчена призовка, която няма входящ номер на Спецсъда. Получихме призовка, че делото е насрочено за 15.45 часа и се явяваме. При положение, че е кмет на Септември, община извън столицата, този начин на процедиране лишава и Рачев, и защитата му от възможност да ангажират всички възможни доказателства по делото. Беше извършена процедура, която обективно лишава обвиняемите от възможност да се защитят“, каза още той.

Запитан има ли нарушаване на правата на обвиняемите при призоваването им за делото другият прокурор - Дойчо Тарев, каза пред журналисти:

„Няма нарушаване на права, кметът и другият обвиняем са си организирали защитници. Книжата са им връчени по надлежния ред, тази сутрин бяха призовани“.

Магистратът дори контраатакува защитата:

Отпуската на кмета е доста комична ситуация, защото в деня, в който е пусната молбата от 6.00 сутринта до около 13.00-13.30 часа е присъствал на процесуално-следствени действия на различни места. От 13.30 часа до следващия ден в 13.00 часа е бил с мярка за неотклонение задържане под стража в РПУ-Септември. Практически няма как да е извършил тези действия. Вероятно не я е подписал тогава, но това тепърва ще го изясняваме.

Тарев допълни, че предстои да изследват още редица договори и обществени поръчки, да изземат още документи.

"Опасяваме се да не би да изникнат нови, да се окаже, че ги е имало със задна дата, както се получава с молбите за отпуска. Смятаме, че отстраняването от длъжност трябва да се случи час по-скоро, за да можем да продължим със събирането на доказателства, основно разпити на служители на общината. Как да ги разпитаме, след като те са в йерархична зависимост от него?", каза още прокурорът.

Пред съда кметът Рачев заяви, че ако бъде отстранен, общината и хората ще бъдат лишени от свободното използване на находището за минерална вода "Варвара", както и от изграждането на водопровод с минерална вода. Той уточни, че община Септември е обект на разследване и разпити от лятото на 2017 г. Кметът отрече, че е работил с фирми, в които е имал собственост преди назначаването си.

По данни от материали на Комисията за предотвратяване конфликт на интереси Рачев не е извършил нищо нередно, сочи още защитата му.

Рачев е пуснал молба за отпуск, подписана на 1 февруари, който да трае до 2 април, както и заповед за определяне на заместник, стана ясно на заседанието. Според прокуратурата или молбата не е подписана тогава, или не я подписал той, защото по това време е бил със следствените огледи на претърсвания и изземвания.
Обвиняемите и техните адвокати отказаха да говорят пред медиите.

В същото време десетки жители на Септември дойдоха пред съда, за да протестират в знак на подкрепа към своя кмет.