Те се събират днес за първи път след европейските и парламентарни избори и се очаква в доклада на лидера Мартин Димитров да чуят анализ на представянето на партията в рамките на Синята коалиция на двата вота, предаде Дарик.
Според главния секретар на сините Иван Сотиров настоящият председател Мартин Димитров няма моралното право да се включи в следващата надпревара за поста, тъй като е загубил доверието на голяма част от седесарите.
"За мен по-сериозният проблем, който стои пред партията, това е въпросът с отговорността за действия, които бяха извършени, и то основно от председателя на партията, с подмяна на вота на членове на партията при вътрешните избори за подредба", казва Сотиров и припомня:"В листите за народни представители, знаете, че бяха директно пуснати водачи, някои от тях, които дори не са участвали на вътрешен избор и то в големи областни центрове. Има и друг тип еднолични действия, включително и несвикване, в нарушение на устава, на национален съвет след европейските избори, за да утвърди листите, както предвиждат нашите правила, за народни представители. Това са изключително сериозни нарушения, които компрометират демократичния характер на Съюза на демократичните сили. Аз се надявам да се постави въпросът за отговорността за тези нарушения", категоричен е Иван Сотиров.
Сотиров е категоричен, че след тези свои действия Мартин Димитров е загубил категорично подкрепата и доверието на голяма част от членовете на партията, включително и на хора, които активно са го подкрепяли за председател на партията.
Очаква се вътрешният вот в СДС за нов председател и членове на Националния изпълнителен съвет да се състои в края на ноември, тъй като по устав той трябва да се осъществи не по-рано от 30 дни и не по-късно от 45 дни след форума. Иван Сотиров каза още пред Дарик, че ще реши след насрочването на датата дали да се кандидатира за лидерския пост. Той участва на предишните вътрешни избори.