Точно в 8:46 ч, когато първият отвлечен самолет от терористи от „Ал Кайда” се блъсна в северната кула на Световния търговски център, президентът Обама и първата дама Мишел Обама запазиха минута мълчание в Белия дом.
В цяла Америка се проведоха възпоменателни церемонии в памет на жертвите на „Ал Кайда”.
За първи път Обама участва в едно от възпоменанията като президент на САЩ. Церемонията, на която той присъства, се състоя на поляната пред Белия дом. Обама излезе заедно със съпругата си Мишел. Под проливния дъжд Обама и съпругата му, облечени с черни дрехи, положиха ръка на сърцето си в момента, когато из града отекна звън на камбани в памет на жертвите от атентатите от 11 септември.
Обама написа в публикувано на първа страница във в. "Ню Йорк Дейли Нюз" писмо, че атентатите срещу Световния търговски център "винаги ще живеят в съзнанието на нашата нация". "Всяка година на този ден ние всички сме нюйоркчани", пише американският президент. Близо 3000 души загинаха на 11 септември 2001 г., повечето от които в Кулите близнаци в Ню Йорк, когато бойци на "Ал-Кайда" превърнаха четири отвлечени самолета в ракети за унищожение. Президентът пише, че противоречивата и непопулярна война в Афганистан е част от неговата стратегия "за борба с екстремистите, които ни нападнаха на 11 септември".
Вашингтон, отбелязва той, е решен да предотврати разпространението на ядрени оръжия и да гарантира, че до четири години всички "свободни ядрени оръжия" ще бъдат преброени и предоставени в сигурни ръце. Обама обаче се връща към любимата си тема за необходимостта САЩ да играят ръководна роля чрез "силата на нашите основни ценности", а не само чрез военна сила. "Ние никога няма да забравим гледката на изчезващите в сградите самолети, на издигащият се на талази дим, обгръщащ улиците на Манхатън, на закачените от семействата снимки на изчезналите. Никога няма да забравим гнева и пронизващата болка, която почувствахме. И никога няма да забравим усещането от загубата на още нещо - чувството на сигурност в ежедневието ни. Никой не може да гарантира, че никога вече няма да има друга подобна атака", посочва Обама и обещава, че "ще направим всичко по силите си да намалим вероятността от подобно нападение и няма да се поколебаем да направим всичко нужно, за да защитим САЩ".
По-късно Обама ще се срещне в Пентагона с близки на жертвите на атентатите отпреди 8 години. Тогава министерството на отбраната на САЩ също стана мишена на нападение, припомня Асошиейтед прес.
Въпреки силния вятър и проливния дъжд, подобна церемония започна и в Ню Йорк. Хиляди близки на жертвите се събраха на Кота нула, където преди 8 години се издигаха двете кули-близнаци на Световния търговски център. Роднините на жертвите носеха снимки на загиналите. Мнозина плачеха.
На възпоменателната церемония на Кота нула доброволци, които преди 8 години участваха в издирването на оцелели от атентатите и в разчистването на останките от СТЦ, ще прочетат имената на всички 2700 жертви на нападенията срещу кулите-близнаци.
В целия Ню Йорк бият черковни камбани. На церемонията там присъства вицепрезидентът Джо Байдън. Възпоменание има и в щата Пенсилвания, на мястото, където се разби четвърти самолет. За него се предполага, че също е бил отвлечен и е трябвало да се вреже или в Белия дом, или в Конгреса във Вашингтон.
На всичките три церемонии едноминутно мълчание се спазва четири пъти - в точните часове, когато на 11 септември 2001 г. трите самолета се врязаха в кулите-близнаци на СТЦ в Ню Йорк и в сградата на Пентагона и когато четвъртият самолет се разби в щата Пенсилвания.