В декларация, прочетена в Белия дом и предавана на живо по телевизиите, Обама каза, че новата политика има за цел изграждане на по-модерна, по-бърза и по-ефикасна отбрана на Европа. Обама посочи, че новата система е базирана на изпитани вече системи и предлага по-голяма защита срещу ракетно нападение от плановете за ПРО, предложени от администрацията на бившия президент Джордж Буш-младши.
Предишният американския президент Джордж Буш планираше да инсталира в Полша 10 ракети прехващачи, а в Чехия - радарна станция, като част от противоракетния си щит за неутрализиране на ракетната заплаха за европейските съюзници на САЩ и американските интереси на континента от неблагонадеждни държави като Иран.
Системата за противоракетна отбрана в Европа ще бъде значително модернизирана и адаптирана за защита от всякакви видове заплахи, в това число ракети с малък и среден обсег на действие, заяви американският президент, цитиран от РИА Новости. Той посочи, че новата система ще включва ракети-прехващачи, радари и елементи с морско базиране. Обама обясни, че решението му се дължи на "единодушната препоръка" на министъра на отбраната и на Съвета на началник-щабовете на САЩ. Реализацията на новия подход ще се опира на "проверени системи" за защита от ракетни нападения, уточни той.
Обама още един път посочи, че плановете за разполагане на радарна база в Чехия и 10 ракети-прехващачи в Полша не са били насочени срещу Русия, а срещу заплахата, която представляват страни като Северна Корея и Иран.
Плановете на предишната американска администрация разгневиха Русия, която обяви, че решението на Вашингтон е насочено срещу нея. В тази връзка днес Обама заяви: „Не веднъж съм казвал, че опасенията на Русия във връзка с предишните планове за ПРО са напълно неоснователни. Ние приветстваме сътрудничеството с Русия в разработването на ефективна система за противоракетна отбрана”, подчерта той.
Съединените щати планират да разположат нови сензори и прехващачи в Европа, заяви министърът на отбраната Робърт Гейтс минути след като президентът Барак Обама обяви нова политика в противоракетната отбрана в Европа. Той подчерта, че е направена преоценка на заплахата от Иран, предаде Ройтерс. Съединените щати смятат, че заплахата от ирански ракети с голям обсег не е непосредствена. Гейтс изтъкна, че САЩ все още имат планове за разполагане на ракети в Полша и Чехия през 2015 г., въпреки, че иранската програма за балистични ракети е далеч по-назад в развитието си, отколкото се е смятало, цитиран от АФП.
Новата система за противоракетна отбрана на САЩ ще бъде разположена не в Чехия и Полша, а по-близо до Кавказ, заяви зам.-началникът на генералния щаб на американската армия генерал Джеймс Картрайт, предаде Интерфакс. „На практика тази система ще бъде разположена по-близо до Кавказ,” каза той на пресконференция във Вашингтон.