Вчера премиерът Пламен Орешарски обяви, че България няма да налага вето на такива санкции на Европейския съюз срещу Москва. Като аргумент той изтъкна факта, че ветото не е инструмент в диалога между лидерите на Европейския съвет.

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) пък вече излезе с единодушно становище, че подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Украйна и не приема референдума в Крим. В обединителното становище на съвета не се споменаваше думата "санкции".

Парламентът беше в състояние да изработи по-силна и балансирана позиция за Украйна от тази, която се формира след КСНС, заяви от трибуната Стоилов, цитиран от БТА.

В парламента бяха предложени три декларации, но до разглеждането им не се стигна.

"Не е достатъчно да бъдем резервирани към налагането на икономически санкции, трябва да поддържаме позиция такива санкции да не се допускат, тъй като те ще влошат икономическото положение на отделни страни от ЕС, включително ще препятстват важни за нашата страна енергийни проекти, както и ще засегнат други национални интереси", каза още зам.-председателят на левицата.

По думите му не бива Народното събрание да тласка правителството нито към крайни солови действия, които да противопоставят България в рамките на ЕС, нито пък да изчаква това, което ще стане.

Според него дали темата за икономически санкции отново активно ще бъде подновена в ЕС преди всичко зависи от отговорното поведение на Русия, което да не води до дестабилизация в Украйна и нейното разделение.

Също така обаче и от далновидността на европейските политици да формират политика, която изразява интересите на различните страни-членки.

По-рано "Атака" поиска парламентът да обсъди два проекта за решение - за признаване на референдума в Крим и против налагането на санкции срещу Русия и неучастие на България в прилагането им. Предложението беше отхвърлено от мнозинството.