Това е третата наказателна процедура, която надвисна над България, предаде БНР. Вчера Европейската комисия направи на страната последно предупреждение за неспазване на европейското законодателство и в областта на околната среда и обществените поръчки.

Следващата стъпка е налагането на глоба, която може да стигне до 10% от оборота на фирми монополисти или на хиляди евро на ден за други нарушители, както и отнасянето на въпроса до съда в Люксембург, пише в. "Сега". Страната ни е атакувана, че не е отворила в достатъчна степен вътрешните си пазари за ток и газ и не гарантира на гражданите и фирмите избор и разумни цени. Това означава, че е създала условия потребителите да бъдат жертва на високи цени, диктувани от монополисти. Процедурата започна през юни миналата година, когато ЕК установи, че НЕК и "Булгаргаз" не предоставят достатъчно информация на търговците на ток и газ и спъват достъпа им до мрежите. Монополизмът е особено забележим в газовия сектор, където "Булгаргаз" претендира, че е резервирал целия капацитет на магистралните газопроводи, управлявани от "Булгартрансгаз".

Освен това в България липсват прозрачни, прости и евтини процедури за разглеждане на оплакванията на потребителите.

В страната все още няма капацитет за непрекъснат двупосочен (реверсивен) поток на газ, предаде "Дневник". В момента обаче правителството работи по създаване на газови реверсивни връзки с Турция, Гърция и Румъния, а от началото на следващата година се очаква потребителите на електроенергия да могат да избират доставчика си.

ЕК предупреди вчера освен България и още 19 страни за неспазване на европейските регламенти за електричество и газ.

По двете процедури на ЕК - за обществените поръчки и енергийния пазар, България има двумесечен срок, за да коригира проблемите. В противен случай ЕК може да отнесе случая към Европейския съд.



Говорител на Европейската комисия обясни основните притеснения на Европейската комисия, свързани с енергийния пазар у нас, предаде БТА.

За неспазването на Регулацията по електричеството:
  • клаузите за мрежовите такси не отговарят на изискванията в нея;
  • информацията за капацитета на взаимните свързвания е все още недостатъчна;
  • управлението при претовареност (на мрежите) не се извършва по начин, изискван от регулацията.
За Регулацията по газа:
  • няма капацитет за обратна газова връзка по всички места за взаимно свързване;
  • газовият трансмисионен оператор не спазва изцяло изискванията за прозрачност в регулацията, балансирането на правила и такси не са в крак с изискванията й, газовият трансмисионен оператор не предлага твърди и постоянни услуги, достъпни за трети страни.
Актуализирано към 15.30 ч.